Burn-out of overgang? Dit zijn de verschillen

door | apr 9, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 2 reacties

Burn-out of overgang. Ben jij vrouw en tussen de 40 en 60 jaar? En heb je last van allerlei vervelende klachten? Twijfel je of je een burn-out hebt? Het kan ook zijn dat je in de overgang zit. Veel van die klachten lijken namelijk op een burn-out. En dat schept verwarring. Want ben je nou burn-out of zijn het ‘gewoon’ overgangsklachten? In dit blog leggen we je het verschil uit.

 

Verkeerde diagnose bij burn-out of overgang

Vrouwen in de overgang kunnen nog wel eens een verkeerde diagnose krijgen. Ze kampen met klachten die veel op burn-out lijken waardoor een arts denkt dat ze burn-out zijn. Of, de burn-outklachten lijken veel op die van overgangsklachten waardoor ze te horen krijgen dat dit bij de overgang hoort. In beide gevallen wordt de plank flink misgeslagen. Zeker omdat burn-out en overgangsklachten om een andere behandeling vragen.

Bekijk hieronder een interview met een BoFit-klant die vertelt over haar burn-out tijdens de overgang.

 

 

De overgang en menopauze

De overgang is de periode tussen je 40ste en 60ste jaar waarin het vrouwelijke hormoon oestrogeen daalt en je stopt met vruchtbaar zijn. Dit gebeurt natuurlijk niet in één keer. Zo’n 8 tot 10 jaar voordat je menstruatie stopt, begint er in je lichaam al van alles te veranderen. Zo rond je 50ste heb je je laatste ongesteldheid en beland je in de menopauze. Ook hierna kun je nog last hebben van overgangsklachten.

Onderstaande video legt uitgebreid en helder de fases van de overgang uit.

 

 

De overgang en klachten

Tijdens de gehele overgangsperiode van ongeveer 15 tot 20 jaar kun je dus last hebben van klachten. Maar er zijn ook vrouwen die nauwelijks iets van de overgang merken of lichte klachten hebben. Wees dus niet bang voor deze fase, dat is echt voor iedereen weer verschillend.

Als je bijvoorbeeld beweegt en stress vermindert dan help je jezelf al enorm om gezond te blijven en je klachten te verminderen. We komen daar straks uitgebreider op terug met tips die je in deze periode kunnen helpen.

Toch is het goed om te weten welke klachten je kunt krijgen. Zo weet je wat je te wachten staat. Of misschien herken jij ze omdat je al in de overgang bent. We zetten een aantal van die overgangsklachten voor je op een rijtje.

Dit zijn nog maar een paar klachten die bij de overgang horen. Uiteraard zijn er meer. Als je twijfelt of jij in de overgang zit, of als je andere klachten hebt, raadpleeg dan je huisarts. Denkt jouw huisarts niet aan de overgang? Wijs hem of haar er op als je ergens tussen de 40 en 60 jaar bent.

 

Overgang en depressie

Naast deze overgangsklachten kunnen je klachten ook heviger zijn zoals angst- en paniekaanvallen en depressie. Deze laatste geldt vooral als je hier in het verleden al eens last van hebt gehad. De depressie kan dan weer terugkomen. Hoe dat kan? Tijdens de overgang kun je last hebben van stemmingswisselingen en vermoeidheid. Dit kan je depressie weer aanzwengelen.

Ook kan het zijn dat je last hebt van het empty nest syndroom als je kinderen het huis uit gaan. Je moet je dan opnieuw oriënteren op je leven en hoe je dit gaat invullen. Dit kan sombere gevoelens geven die (uiteindelijk) uitmonden in een depressie. Ook hier geldt: heb je last van depressieve klachten en/of heb je hier eerder mee te maken gehad? Neem dan contact op met je huisarts voor advies.

Lees ook: 20 symptomen van een depressie.

 

Overgang en stress

Heb je bovenstaande klachten gelezen? Dan is het goed om te weten dat door stress die klachten alleen maar verergeren. Probeer dat dus echt te vermijden. Weet jij van jezelf dat je gestrest bent of dat je in een situatie zit die stressvol is? Dan is het essentieel om dit aan te pakken. Heel simpele dingen, als je dag beter structureren en voor meer rust zorgen, kunnen al helpen om een dag meer ontspannen te beleven. Verderop en hieronder geven we je wat meer tips om met stress om te gaan.

Wil je weten hoe je minder gestrest door het leven kunt gaan? Lees: Zo herken én voorkom je stress + 7 tips.

 

Vrouw in de overgang staart over water

Burn-out of overgang?

Heb je een burn-out dan zul je bovenstaande klachten waarschijnlijk net zo goed herkennen. En dat is het verwarrende. De klachten van de overgang en die van een burn-out lijken enorm veel op elkaar. Zeker als je naast je overgang ook nog stress ervaart. Bijvoorbeeld omdat er veel op je werk speelt en je merkt dat je moeilijk met die stress kunt omgaan. Dan lijkt het misschien dat je klachten hebt door stress op je werk. Maar het zou zo maar kunnen dat dit door de overgang komt.

Wil jij weten of je burn-out bent? Download onze complete burn-outgids:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf.

 

Verschil burn-out en overgang

Toch is er echt een groot verschil tussen burn-out en de overgang. Namelijk: de oorzaak. Een burn-out ontstaat door jarenlang (onbewust) over je grenzen te gaan. Hierdoor put je jezelf fysiek, mentaal en emotioneel uit. Je bent oververmoeid, je voelt je vervreemd van jezelf en/of je omgeving, en bent niet meer in staat om je werk uit te voeren. Bij de overgang hebben je klachten meer een fysieke oorzaak. Vaak zijn de klachten van een burn-out ook intenser.

Natuurlijk kan de overgang net de druppel zijn die ervoor zorgt dat jij in een burn-out terecht komt. Bijvoorbeeld: omdat je jarenlang voor anderen hebt gezorgd en te weinig voor jezelf. Dan lopen die klachten door elkaar.

Lees hier 73 symptomen van een burn-out.

 

Verschil in aanpak bij burn-out en overgang

Ook de aanpak bij een burn-out en de overgang is verschillend. Bij een burn-out is het belangrijk om eerst het lichaam tot rust te laten komen. Dat hoeft bij overgangsklachten niet. Wel is het belangrijk om beter naar je lichaam te leren luisteren en te rusten als dat nodig is. Heb je een burn-out dan moet je vaak ook tijdelijk stoppen met je werk. Zit je in de overgang dan kan juist doen waar je plezier in hebt je door die lastige fase heen helpen. Zo zie je maar dat het belangrijk is om te kijken wat er echt speelt. Een burn-outspecialist kan je hierbij adviseren.

 

vrouw in overgang springt in de lucht

4 suggesties om met je overgangsklachten om te gaan (en stress en burn-out te voorkomen)

Misschien ben je door het lezen van dit blog erachter gekomen dat je al last van overgangsklachten hebt. En voel je je vaak gestrest, gejaagd en vermoeid. Om overspannenheid en burn-out te voorkomen, kun je zelf stappen nemen om je klachten te verminderen.

1. Vermijd stress

We hadden het al aangegeven: probeer stress zo veel mogelijk te vermijden. Ja, soms betekent dit dat je je leven anders moet inrichten. Als je werk bijvoorbeeld veel stress op levert, dan is het misschien slim om minder te werken zodat je in je vrije tijd beter kunt bijtanken. Of je werk anders in te richten, zodat je er weer energie van krijgt (maak het bespreekbaar dat je stress ervaart). En in de weekenden minder doen als blijkt dat je na je weekend niet uitgerust bent.

Maak eens een lijstje met stressfactoren in je leven en kijk wat je kunt veranderen. Vast veel meer dan je denkt. Hiermee voorkom je dat stress verergert en je richting een burn-out gaat.

2. Beweeg

Tijdens de overgang daalt je oestrogeen- en testosterongehalte. Deze laatste zorgt voor afname van je spiermassa en een toename van vet. Hierdoor heeft je lichaam minder calorieën nodig waardoor je vaak aankomt. Om spierafbraak (en overgewicht) te voorkomen is het belangrijk dat je zelf spieren kweekt. Sporten en bewegen is daarom een must in de overgangsperiode.

Heb je echt een hekel aan sporten? Beweeg dan zo veel mogelijk. Wandel of fiets naar je werk, loop wat vaker de trap op, werk in de tuin of doe wat meer in het huishouden. Je kunt ook tussendoor lichte fysieke oefeningen doen, zoals squats (sta-zitoefening).

Lees ook: Een beetje bewegen doet al veel.

3. Let op je voeding

Het is bekend dat je met voeding een hoop kunt doen om bepaalde overgangsklachten te verminderen. Zo stimuleren koffie, alcohol, pittige kruiden en sommige citrusvruchten opvliegers en nachtelijk zweten. Ze zorgen er namelijk voor dat de bloedvaten open gaan staan en hierdoor krijg je het warmer. Probeer deze voedingsmiddelen dus te vermijden.

Een dieet met veel groeten en fruit wordt aangeraden als je merkt dat je aankomt. Door je veranderende hormonen komt vet vooral op je buik te zitten in plaats van op de heupen. Verminder of vermijdt daarom suiker, vet, kunstmatige zoetstoffen en bakboter (vervang deze door olijfolie of kokosolie).

De Energieke Vrouwenacademie geeft veel tips over voeding in de overgang.

4. Geef je zelfvertrouwen een boost

Doen wat je echt leuk vindt, helpt je om je zelfvertrouwen op te pimpen. Want heb je veel overgangsklachten dan kun je minder goed in je vel gaan zitten. Veel vrouwen zijn in deze fase klaar met zorgen voor anderen waardoor er meer ruimte komt voor zichzelf. Neem het ervan! Heb je nooit tijd gehad voor jouw hobby? Pak dit weer op. Of kijk of je een leuke cursus kan vinden waar je energie van krijgt en waar je nieuwe mensen leert kennen. Er is nog zo veel te ontdekken, ook na de overgang!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bronnen:

Linda.nl | Marissa Klaver

Mensengezondheid.nl 

Overgang.info| Ria Kamelle

Gezondheidsnet.nl

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Burn-outherstel in de natuur

3 oorzaken van burn-out die iedereen zou moeten weten

Een burn-out overkomt je niet zo maar. Een aantal ervaringen heeft je gebracht naar het punt waar je nu staat. Natuurlijk is het dan belangrijk te weten wat de aanleiding hiervan is. Ook als je burn-out wilt voorkomen is het op tijd signaleren essentieel. Bij BoFit...

burn-out vergoeding werkgever, medewerker met burn-out

Burn-out vergoeding door je werkgever? Zo regel je dat

Burn-out vergoeding werkgever. Ben jij onlangs burn-out geraakt of zit je er tegenaan? Misschien vraag je je af of je professionele hulp wel kunt betalen. En moet je het wel zelf betalen of is je werkgever hier ook verantwoordelijk voor? Gelukkig hoef je dit in de...

Collega's op werk

Hoe ga je om met energievreters op je werk?

Energievreters: vervelende taken, drammerige collega’s en andere omstandigheden op het werk die je energie kosten. Iedereen krijgt er wel eens mee te maken. En op zich hoort dat een beetje bij het (werk)leven. Krijg je hier stressklachten van of kost het je te veel...

symptomen stress vrouw, vrouw op werk bij raam

Symptomen van stress bij vrouwen anders dan bij mannen

Vrouwen zijn vaker gestrest dan mannen. Misschien denk je dat dit een niet-geëmancipeerde opmerking is, maar helaas. Vrouwen hebben echt meer symptomen van stress. Zo blijkt bijvoorbeeld dat 29% van de verzuimdagen bij vrouwen door stress komt. Bij mannen is dat...