De oorzaken van flauwvallen en hoe je het voorkomt. En hierom is flauwvallen een teken van burn-out

door | apr 23, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Je voelt je duizelig, je hart klopt harder dan normaal en je hebt het warm. De wereld begint om je heen te draaien en ineens word je wakker op de grond. Je bent flauwgevallen. Bijna iedereen valt weleens flauw in zijn leven. Vaak is de reden onschuldig. Lees hier de oorzaken van flauwvallen en kom erachter hoe het te maken kan hebben met burn-out.

 

Waarom val je flauw?

Synoniemen voor flauwvallen zijn: bezwijmen, in onmacht vallen, in zwijm vallen, ineenzakken, van de graat vallen en van zijn stokje gaan. Deze uitdrukkingen beschrijven goed hoe flauwvallen voelt. Je hebt weinig controle over je lichaam op het moment net voordat je buiten bewustzijn raakt. Wel voel je het in de meeste gevallen aankomen. En, inderdaad, dat betekent dus ook dat je kunt proberen te voorkomen dat je flauwvalt. Daar vertellen we je later in het artikel meer over. Symptomen van flauwvallen zijn onder andere: oorsuizen, vlekken of sterretjes voor je ogen zien, tinteling in je vingertoppen, kortademigheid, duizeligheid, gapen en een verhoogde hartslag.

Wat er in je lichaam gebeurt als je dreigt flauw te vallen is dit: er komt te weinig (zuurstofrijk) bloed in je hersenen. Je lichaam reageert hierop door ervoor te zorgen dat je lichaam horizontaal komt te liggen. Op die manier kan het bloed namelijk goed naar je hersenen stromen. Van je stokje gaan is dus eigenlijk een hele adequate reactie van je lichaam om goed voor je te zorgen.

 Flauwvallen: ronddraaiende hemel en bomen

Oorzaken flauwvallen

De reden waarom je flauwvalt verschilt. Heb je weleens sterretjes of vlekjes voor je ogen gezien als je snel overeind komt? Doordat je te vlug overeind komt stroomt je bloed naar je benen. Je hersenen hebben dan een moment te weinig zuurstof en bloed. Of misschien heb je je weleens draaierig gevoeld in een warme en drukke ruimte. Dat is namelijk ook een trigger om flauw te vallen. Maar je kunt ook het bewustzijn verliezen als je bijvoorbeeld te weinig hebt gegeten of gedronken, je lang gestaan hebt, uitgeput bent, een heftig bericht te horen krijgt of veel stress hebt.

 

Burn-out en flauwvallen

Bij flauwvallen denk je misschien niet meteen aan burn-out. Toch is het een van de vele symptomen van een burn-out. Lees nog eens 72 andere burn-outkenmerken in dit blog. 

Ook Babette had last van flauwvallen tijdens haar burn-out. Zij volgde de burn-outcoaching bij BoFit: “Na een aantal jaar van over mijn grenzen gaan, alles te goed willen doen en niet luisteren naar de signalen van mijn lichaam, stortte ik in. Ik viel telkens flauw en kon bijna niets meer doordat ik geen energie meer had. Het was niet de eerste keer dat ik flauwviel, daarom dacht ik in eerste instantie dat het wel snel over zou gaan. Maar het ging niet over en na een maand moest ik zelfs een nacht in het ziekenhuis slapen voor onderzoek. Dit onderzoek en vele andere doktersbezoeken daarna hebben tot niets geleid. Ik ging me niet beter voelen en kon al een paar maanden bijna niet naar school. Uiteindelijk kwam ik bij BoFit terecht. Samen met mijn BoFit-coach heb ik echt aan mezelf kunnen werken. Het was al een hele openbaring dat we niet op een kamertje een vragenlijst behandelden (zoals bij de psycholoog), maar in de buitenlucht waren en ik niet als een nummertje behandeld werd.”

 Lees hier het hele burn-outverhaal van Babette.  

Stress, angstig of zorgen maken?

Als je veel stress voelt, je zorgen maakt of angstig bent gaat je bloeddruk omhoog en daardoor kun je buiten bewust zijn raken. Als je regelmatig flauwvalt en er geen lichamelijke of duidelijke oorzaak is (zoals het gebruik van medicijnen die flauwvallen als mogelijke bijwerking hebben), dan kan het een voorteken zijn van burn-out. Speciaal voor jou hebben we een preventief burn-outprogramma dat je helpt om met de symptomen van stress om te leren gaan. Neem contact met ons op voor de brochure en de tarieven.

Als jij ook regelmatig flauwvalt en je twijfelt of je tegen een burn-out aanloopt, dan doe je er goed aan om onze burn-outgids te downloaden:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

Vrouw die ronddraait - flauwvallen

Flauwvallen voorkomen

Zoals we hierboven beschreven geeft je lichaam waarschuwingen als je dreigt te bezwijken. Dat zijn onder andere deze symptomen: oorsuizen, vlekken of sterretjes voor je ogen zien, tinteling in je vingertoppen, kortademigheid, duizeligheid, gapen en een verhoogde hartslag. Als je wilt voorkomen dat je bezwijkt kun je als je deze waarschuwingssignalen voelt, een aantal dingen doen.

  • Als je dreigt flauw te vallen is dat een teken dat je hersenen te weinig bloed krijgen. Om snel bloed naar je hoofd te krijgen kun je gaan liggen. Ben je ergens waar je niet kunt zitten? Ga dan zitten met je hoofd tussen je knieën.
  • Spierspanning helpt ook voorkomen.  Als je je spieren aanspant verhoog je namelijk je bloeddruk. Kruis je benen en span de spieren van je bovenbenen aan. Ook kun je je vingers in elkaar haken en ze vervolgens proberen uit elkaar te trekken.
  • Als je weet dat je ergens lang zult moeten staan, drink dan van tevoren twee glazen water, en vergeet daar natuurlijk ook niet te drinken.
  • Eet wat zouts, behalve als je een hoge bloeddruk hebt. Als je regelmatig flauwvalt omdat je te weinig gegeten of gedronken hebt, zorg dan dat je altijd iets zouts bij je hebt.

  

Feiten over flauwvallen

In dit filmpje zie je alle feiten over flauwvallen en wat je kunt doen om te voorkomen dat je flauwvalt:

 

 

Bronnen:

Synoniemen.net

Thuisarts.nl

Eerstehulpwiki.nl | Pim

Gezondheidsplein.nl | Drs. MPH H. Vrij-Mazee

Gezondheidsnet.nl | Jolanda Niemantsverdriet

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Wanneer heb je een burn-out?

5 drogredenen om geen hulp in te schakelen bij burn-out

We kunnen het niet genoeg benadrukken: schakel hulp in als je burn-out bent. Toch horen we nog geregeld dat iemand heel lang met een burn-out doorloopt. Waardoor de klachten vele malen verergeren. En dat is niet nodig. We noemen hier de meest gehoorde redenen die...

Vrouw denkt na over stress

Alles wat je moet weten over stress en de symptomen

Hoe weet ik dat ik last heb van stress? Wat zijn de symptomen en oorzaken? Hoe verminder ik stress? Welke oefeningen kan ik doen om meer te ontspannen? Het zijn vragen die iedereen wel eens stelt als je te maken hebt met stress in je leven. Juist in deze tijd van...

piekeren de baas., man piekert aan zee

Hoe blijf je piekeren de baas? 6 efficiënte technieken

 Piekeren de baas blijven? Kan dat wel? Zeker als je burn-out bent, kun je door je lage energiepeil snel in een negatieve spiraal terechtkomen. En dat slurpt al je energie op. Hoe kom je van dat vervelende piekeren af? Wij geven zes technieken die werken....

Jonge man met burn-out(klachten)

Wat is het verschil tussen burn-out en burn-outklachten?

Heb je een burn-out als je last hebt van burn-outklachten? Dat hoeft niet. Wel is het een signaal om deze klachten serieus te nemen. In dit blog leggen we je het verschil uit.     Burn-outcijfers Ongeveer 16% van de werknemers loopt rond met burn-outklachten....