Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Stress: dit zijn de gevolgen voor je mentale gezondheid als je slecht slaapt

door | apr 21, 2023 | BoFit Burn-out Blog | 2 reacties

Slaap jij slecht? Dat heeft gevolgen! Een goede nachtrust is enorm belangrijk voor je mentale gezondheid en je algehele welzijn. Tijdens je slaap herstel je namelijk niet alleen maar fysiek. Je herstelt ook het vermogen om emoties te reguleren en om te gaan met stressvolle situaties. Niet onbelangrijk in een tijd waarin stressklachten en burnout alsmaar toenemen.

Gevolgen slecht slapen

Wanneer je niet genoeg slaap krijgt, kun je je prikkelbaar voelen, moeite hebben om je te concentreren en je humeur kan er minder door worden. En dit heeft natuurlijk invloed op je dagelijks leven. Zo ben je minder productief en presteer je minder op je werk of tijdens je studie.

Ook hebben onderzoeken aangetoond dat je door te weinig slaap meer kans hebt op mentale gezondheidsproblemen. Denk aan: depressie, angststoornissen en bipolaire stoornissen. Een gebrek aan slaap kan zelfs leiden tot psychotische symptomen, zoals hallucinaties en paranoia.

Waarom slecht slapen invloed heeft

Een van de redenen waarom slaap zo belangrijk is voor je mentale gezondheid, is omdat tijdens je slaap je lichaam stresshormonen zoals cortisol en adrenaline vermindert. Deze hormonen spelen een belangrijke rol bij het omgaan met stress en spanning. Als je niet genoeg slaap krijgt, kunnen deze hormonen zich ophopen in je systeem. Hierdoor kun je last krijgen van angst en spanning.

vrouw met mentale klachten door slecht slapen

Wat gebeurt er in je hersenen als je te weinig slaapt?

Er is nog een andere reden waarom slaap zo belangrijk is voor je mentale gezondheid. Dit is omdat het helpt om informatie te verwerken en te stabiliseren. Want tijdens de slaap versterkt je brein nieuwe verbindingen tussen je neuronen. Hierdoor ben je beter in staat om nieuwe informatie te onthouden en te gebruiken. En dat heb je zeker nodig als bijvoorbeeld je taken op je werk veranderen. Of als je moet leren omgaan met nieuwe processen of techniek.

Slaap en verslaving

Wist je dat je slaap ook een rol speelt bij verslavingen? Studies hebben aangetoond dat mensen die onvoldoende slaap krijgen, meer kans hebben op verslavingen. Dit komt omdat slaapgebrek de natuurlijke beloningscentra in je hersenen kan veranderen. Niet zo gek dus dat je door weinig slaap meer gaat drinken of vaker op je telefoon zit.

Dronken man en burn-out

Hoe doorbreek je slecht slapen?

Je snapt nu waarschijnlijk wel dat slapen echt heel belangrijk is voor je (mentale) functioneren. Daarom is het noodzakelijk om goede slaapgewoonten te ontwikkelen en te onderhouden. Je zou kunnen beginnen met een slaapvriendelijke omgeving te creëren. Verminder de omgevingsgeluiden in je slaapkamer en vermijdt twee uur voordat je gaat slapen blauw licht van schermen.

Ook kan het helpen om regelmatig te bewegen en te ontspannen voor het slapengaan. Maak nog even een korte wandeling in je buurt of doe wat ontspannende yoga-oefeningen. Sommige mensen zweren bij het drinken van kamillethee voor het slapen gaan. Maar daar is nog niet voldoende onderzoek naar gedaan. Probeer vooral uit of dat voor jou werkt.

 Lees ook: Slecht slapen en slapeloosheid tijdens stress en burn-out; hoe ga je ermee om? De 4 belangrijkste tips

Slecht slapen en medicatie

Heb je ondanks je goede voorzorgen toch nog problemen met slapen?  Dan kan slaaptherapie een uitkomst zijn. Dit kan bestaan uit het aanleren van ontspanningstechnieken, het verbeteren van slaaphygiëne en in sommige gevallen het voorschrijven van medicatie. Let daarbij wel op dat slaappillen bedoeld zijn voor de korte termijn. Je raakt er snel aan gewend zodat ze steeds minder goed werken.

Daarnaast kun je eraan verslaafd raken en je krijgt ontwenningsverschijnselen als je ermee stopt. Nu je weet dat je door slecht slapen gevoeliger bent voor verslaving, kan dat best een uitdaging zijn. Bedenk dus goed of dit de weg is die je wilt inslaan. Raadpleeg daarbij vooral je huisarts.

Conclusie slecht slapen en mentale gezondheid

Kortom, een goede nachtrust is van vitaal belang voor je mentale gezondheid en jouw welzijn. Door goede slaapgewoonten te ontwikkelen en te onderhouden, kun je je mentaal sterker voelen, beter omgaan met stress en dagelijks beter functioneren.

Heb jij last van slecht slapen? En merk je dat je mentale gezondheid hieronder lijdt?

BoFit helpt je om jouw slechte slaappatroon te doorbreken. Dat doen we door de kern van je probleem aan te pakken. Je sessies vinden plaats in de natuur en onder andere door bewegen. Deze componenten helpen je sowieso al bij beter kunnen slapen.

Wil jij weten of BoFit ook iets voor jou kan betekenen? Vraag de brochure met de tarieven aan en plan binnen een week een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

Ja, ik wil meer informatie!

Bronnen:

Nimh.nl

Sleepfoundation.org | Eric Suni, Alex Dimitriu

Thuisarts.nl

2 Reacties

 1. Wout

  Een ijzersterk artikel. Slaap is cruciaal voor je gezondheid. 100% mee eens.

  Antwoord
 2. BoFit burn-outbegeleiding

  Dank je! Belangrijk om er aandacht aan te besteden juist omdat zo veel mensen slecht slapen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

De deur is open

In het weekend 9 en 10 september speelde ik met Vigorous, de band waar ik als zanger en toetsenist in speel, op het Willibrordus Draait Door festival. Dit festival wordt georganiseerd door de stichting Kunstgetij en GGZ Heiloo om meer verbinding te...

huisarts stelt burn-out vast

Wat doet een huisarts bij burn-out?

Wanneer je vermoedt dat je burn-out bent of veel last hebt van stress- of andere klachten dan is je huisarts vaak het eerste aanspreekpunt. Wat doet een huisarts precies en hoe helpt hij of zij je bij een burn-out? In dit blog leggen we je hier alles over uit....

Vrouw die vrij is van burn-out

Wat kun je doen tegen een burn-out? 9 tips

Ben je burn-out? Of zit je bijna tegen een burn-out aan? En wil je graag weten wat je kunt doen om er weer vanaf te komen? Met deze 9 tips weet je wat je moet doen bij een burn-out.   9 tips bij een burn-out   Tip #1 Herkennen Veel mensen weten niet dat...