Wat gebeurt er in je lijf als je geïrriteerd bent, en hoe houdt het verband met burn-out?

door | apr 28, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Iedereen is weleens geïrriteerd. Je ergert je aan een medeweggebruiker, de lange rij voor de kassa of iemand die erg traag voor je loopt terwijl jij er niet langs kunt. Maar ook huisgenoten of collega’s kunnen je op de zenuwen werken. Hier lees je hoe irritatie ontstaat en hoe het een uiting kan zijn van een (aankomende) burn-out.

 

Wat gebeurt er in je lijf als je geïrriteerd bent?

Als je je ergert maken je hersenen stofjes aan. Namelijk de neurotransmitter noradrenaline en het hormoon adrenaline. Beiden laten je bloeddruk stijgen waardoor er meer bloed naar je hersenen en spieren gaan. Ze zorgen voor een vlucht- of vechtreactie en laten je helder denken. Deze reacties zijn bedoeld om te kunnen omgaan met gevaar, of in dit geval irritatie. Hoe groter je irritatie, hoe meer je lichaam aanmaakt van beide stoffen. Dat zorgt voor een disbalans in je lichaam. De vlucht-of vechtreactie zorgt dat je weer in evenwicht komt. Door weg te lopen of het gevecht aan te gaan, raakte je namelijk in de oertijd je irritatie kwijt. Maar in de huidige tijd is dat niet altijd zo simpel. Als je je irriteert aan iets of iemand op je werk kun je daar niet mee in gevecht gaan of simpelweg je baan opzeggen.

Irritaties. Twee collega's zitten aan tafel. 

Irritaties op het werk

Uit Brits onderzoek blijkt dat zes op de tien werknemers een collega heeft die ze zien als hun ‘werkvijand’. Deze werkvijanden hebben een aantal karaktertrekken gemeen. Dit zegt iets over waar we ons bij anderen aan ergeren. Misschien herken je zelf ook collega’s die snel irritatie opwekken. Ze liegen bijvoorbeeld als ze dat uitkomt, spreken collega’s passief-agressief aan, roddelen, maken grappen ten koste van anderen, storen collega’s regelmatig en hebben veel kritiek op anderen. Een ergernisje hier en daar is niet erg, het is hooguit vervelend. Misschien rol je weleens met je ogen als je collega hete thee naar binnen slurpt, een luid telefoongesprek voert of als je iemand op een vakantiesite betrapt terwijl jij het hartstikke druk hebt. Maar het wordt belemmerend als je irritatieniveau constant hoog is en je hierdoor je werk niet meer met plezier uitvoert.

 

Oplossingen bij irritaties

Als je langere tijd snel geërgerd bent doe je er goed aan om de oorzaak te achterhalen. Je hoge irritatieniveau zorgt er namelijk voor dat je lichaam constant in een vlucht- of vechtstatus is. Dat je lijf steeds alert moet zijn, kost bakken met energie en put je uit. Bekijk daarom of je iets aan de irritatieoorzaak kunt doen. Bijvoorbeeld: ga een gesprek aan of verander iets aan de situatie waardoor het voor jou wél werkbaar wordt. Of is de oorzaak van je irritatie misschien niet je collega met een luide stem, maar ben je eigenlijk boos dat je al langere tijd te druk bent? Probeer eerlijk naar de oorzaak te kijken. Anders hebben oplossingen geen zin en blijft de ergernis terugkomen.

Vrouw kijkt geïrriteerd en uitgeput in camera

Irritatie en burn-out

Irritatie is een van de symptomen van een burn-out. Het is een teken dat je lange tijd over je grenzen bent gegaan. Alles wordt je dan te veel en je raakt hier geïrriteerd door. En, zoals je gelezen hebt, kost dit jouw lichaam veel energie met als gevolg dat je uitgeput raakt. Als je burn-out raakt zie je vaak achteraf dat je al langere tijd verschillende klachten had. Als je vaak geïrriteerd bent en ook andere burn-outsymptomen herkent dan kan het zijn dat je burn-out bent of er tegenaan zit. Kun je wel wat hulp gebruiken? Speciaal voor jou hebben we een preventief of curatief burn-outprogramma om met stressklachten en burn-out om te gaan.

Neem contact met ons op voor de brochure en de tarieven, en een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

 

 

 

 

Bronnen:

Rtlnieuws.nl | Esther Maas

Mens-en-samenleving.infonu.nl | J-dewilde

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Schaamte bij burn-out

Schaamte bij burn-out. Hoe kom je er vanaf?

Je zit net of midden in je burn-out en je vindt het lastig om ermee naar buiten te komen of er over te praten. Het kan je zelfs tegenhouden om begeleiding te zoeken en vervolgstappen te zetten. Schaamte bij burn-out kan zorgen voor vertraging in je herstelproces....

Waarom alleen maar praten bij burn-out niet helpt

 Je bent burn-out en zoekt een coach, psycholoog of therapeut om je klachten voor te leggen. Je wilt je problemen van je af praten en meer inzicht krijgen in jezelf. Daar is op zich natuurlijk niets mis mee. Maar bij mensen met een burn-out is praten alleen...

foto man kijkt over vijver

Waarom snel herstellen van een burn-out niet werkt

De grootste valkuil bij herstel van burn-out is snel willen herstellen. Want druk, haast, moeten en prestatie zijn nou juist een van de oorzaken van burn-out. Wie snel herstelt, doet eigenlijk alleen aan symptoombestrijding. Met als gevolg dat burn-out vaak...