Stress: dit zijn de gevolgen voor je mentale gezondheid als je slecht slaapt

by | apr 21, 2023 | BoFit Burn-out Blog | 4 comments

Slaap jij slecht? Dat heeft gevolgen! Een goede nachtrust is enorm belangrijk voor je mentale gezondheid en je algehele welzijn. Tijdens je slaap herstel je namelijk niet alleen maar fysiek. Je herstelt ook het vermogen om emoties te reguleren en om te gaan met stressvolle situaties. Niet onbelangrijk in een tijd waarin stressklachten en burnout alsmaar toenemen.

Stress, slecht slapen en de gevolgen

Wanneer je niet genoeg slaap krijgt, kun je je prikkelbaar voelen, moeite hebben om je te concentreren en je humeur kan er minder door worden. En dit heeft natuurlijk invloed op je dagelijks leven. Zo ben je minder productief en presteer je minder op je werk of tijdens je studie.

Ook hebben onderzoeken aangetoond dat je door te weinig slaap meer kans hebt op mentale gezondheidsproblemen. Denk aan: depressie, angststoornissen en bipolaire stoornissen. Een gebrek aan slaap kan zelfs leiden tot psychotische symptomen, zoals hallucinaties en paranoia.

Waarom slecht slapen invloed heeft

Een van de redenen waarom slaap zo belangrijk is voor je mentale gezondheid, is omdat tijdens je slaap je lichaam stresshormonen zoals cortisol en adrenaline vermindert. Deze hormonen spelen een belangrijke rol bij het omgaan met stress en spanning. Als je niet genoeg slaap krijgt, kunnen deze hormonen zich ophopen in je systeem. Hierdoor kun je last krijgen van angst en spanning.

vrouw met mentale klachten door slecht slapen

Wat gebeurt er in je hersenen als je te weinig slaapt?

Er is nog een andere reden waarom slaap zo belangrijk is voor je mentale gezondheid. Dit is omdat het helpt om informatie te verwerken en te stabiliseren. Want tijdens de slaap versterkt je brein nieuwe verbindingen tussen je neuronen. Hierdoor ben je beter in staat om nieuwe informatie te onthouden en te gebruiken. En dat heb je zeker nodig als bijvoorbeeld je taken op je werk veranderen. Of als je moet leren omgaan met nieuwe processen of techniek.

Slecht slapen en verslaving

Wist je dat je slaap ook een rol speelt bij verslavingen? Studies hebben aangetoond dat mensen die onvoldoende slaap krijgen, meer kans hebben op verslavingen. Dit komt omdat slaapgebrek de natuurlijke beloningscentra in je hersenen kan veranderen. Niet zo gek dus dat je door weinig slaap meer gaat drinken of vaker op je telefoon zit.

Dronken man en burn-out

Hoe doorbreek je stress en slecht slapen?

Je snapt nu waarschijnlijk wel dat slapen echt heel belangrijk is voor je (mentale) functioneren. Daarom is het noodzakelijk om goede slaapgewoonten te ontwikkelen en te onderhouden. Je zou kunnen beginnen met een slaapvriendelijke omgeving te creëren. Verminder de omgevingsgeluiden in je slaapkamer en vermijdt twee uur voordat je gaat slapen blauw licht van schermen.

Ook kan het helpen om regelmatig te bewegen en te ontspannen voor het slapengaan. Maak nog even een korte wandeling in je buurt of doe wat ontspannende yoga-oefeningen. Sommige mensen zweren bij het drinken van kamillethee voor het slapen gaan. Maar daar is nog niet voldoende onderzoek naar gedaan. Probeer vooral uit of dat voor jou werkt.

 Lees ook: Slecht slapen en slapeloosheid tijdens stress en burn-out; hoe ga je ermee om? De 4 belangrijkste tips

Slecht slapen en medicatie

Heb je ondanks je goede voorzorgen toch nog problemen met slapen?  Dan kan slaaptherapie een uitkomst zijn. Dit kan bestaan uit het aanleren van ontspanningstechnieken, het verbeteren van slaaphygiëne en in sommige gevallen het voorschrijven van medicatie. Let daarbij wel op dat slaappillen bedoeld zijn voor de korte termijn. Je raakt er snel aan gewend zodat ze steeds minder goed werken.

Daarnaast kun je eraan verslaafd raken en je krijgt ontwenningsverschijnselen als je ermee stopt. Nu je weet dat je door slecht slapen gevoeliger bent voor verslaving, kan dat best een uitdaging zijn. Bedenk dus goed of dit de weg is die je wilt inslaan. Raadpleeg daarbij vooral je huisarts.

Conclusie stress, slecht slapen en mentale gezondheid

Kortom, een goede nachtrust is van vitaal belang voor je mentale gezondheid en jouw welzijn. Door goede slaapgewoonten te ontwikkelen en te onderhouden, kun je je mentaal sterker voelen, beter omgaan met stress en dagelijks beter functioneren.

Bronnen:

Nimh.nl

Sleepfoundation.org | Eric Suni, Alex Dimitriu

Thuisarts.nl

4 Comments

  1. Wout

    Een ijzersterk artikel. Slaap is cruciaal voor je gezondheid. 100% mee eens.

  2. BoFit burn-outbegeleiding

    Dank je! Belangrijk om er aandacht aan te besteden juist omdat zo veel mensen slecht slapen.

  3. Esther Holten

    Ik heb in het verleden ook last gehad van veel stress en slapeloosheid. Daardoor kreeg ik ook last van concentratieproblemen. Uiteindelijk waren het ook fysieke klachten die ervoor zorgde dat ik hulp ben gaan zoeken.

    • BoFit burn-outbegeleiding

      Ja precies, het heeft allemaal invloed op elkaar. Goed slapen is heel belangrijk!

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Burn-outherstel in de natuur

6 slimme vragen als je denkt burn-out te zijn

Heb je last van een burn-out? Of ben je gewoon wat gestrest? Soms is het lastig in te schatten hoe je er voor staat en of je hulp moet inschakelen. Wij helpen je met zes vragen die je jezelf kunt stellen om er achter te komen of je werkelijk burn-out bent. Grenzen...

Wat doet een bedrijfsarts bij burnout?

  De bedrijsarts en burnout. Hoe zit dat precies? Wanneer krijg je met een bedrijfsarts te maken? Misschien is dit je allereerste bezoek aan een bedrijfsarts en heb je nog nooit met hem of haar te maken gehad. Het is daarom handig om te weten wat een...

Van millennial tot midlife: burn-out in iedere levensfase

Natuurlijk, een burn-out kan op ieder moment en op iedere leeftijd gebeuren. Toch zijn er levensfases die meer risico met zich meebrengen dan andere. In dit blog bespreken we de verschillende levenscategorieën met hun specifieke problematiek en hun risico op...