Meer stress = meer lang verzuim
Stressklachten zijn de belangrijkste oorzaak voor verzuim. Opvallend is dat jongere werknemers steeds vaker last hebben van stress. Ook de toenemende zorglast privé vergroot het risico op uitval door stress. Steeds meer werknemers combineren werk met zorgtaken voor hun kinderen of hulpbehoevende ouders. Dit brengt tijdsdruk en stress met zich mee.
Uit een analyse van arbodienstverlener ArboNed onder ruim één miljoen werknemers in Nederland blijkt dat in 2014 het langdurig verzuim in 33% van de gevallen te maken had met stress. In 2013 was dit nog 29%. Werkgevers kunnen langdurig psychisch verzuim in veel gevallen voorkomen door stress en stressklachten bespreekbaar te maken. Het advies is dan ook: ga met werknemers in gesprek en overleg over mogelijke oplossingen om met stress om te gaan. Dat loont de moeite, want werknemers die stressklachten krijgen zitten gemiddeld een half jaar ziek thuis. Van alle werkgerelateerde psychische klachten duurt herstellen van een burn-out het langst: van drie maanden tot meer dan een jaar.
Waarom duurt herstellen van burn-out zo lang?
Het proces van burn-out raken is primair een lichamelijk proces dat geleidelijk in 3 fasen verloopt. Door systematisch overbelasting raken onze reserves uitgeput (fase 1) en treedt onze ‘noodaggregaat’ in werking (fase 2) totdat ook deze helemaal vastloopt (fase 3). In deze laatste fase duurt het herstel onevenredig veel langer. Dit komt mede door de fysiologische veranderingen die zijn opgetreden. Tijdens de behandeling moet daarom ook gewerkt worden aan gezond herstelgedrag en biologisch herstel.
Lees ook: Hoe lang zit je thuis met een burn-out?
En: Wat is een burn-out precies?
Bronnen:
ArboNieuws | 3 juni 2015
gezondheidskrant.nl | 1 maart 2015