Waarom snel herstellen van een burn-out niet werkt

door | nov 22, 2017 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

De grootste valkuil bij herstel van burn-out is snel willen herstellen. Want druk, haast, moeten en prestatie zijn nou juist een van de oorzaken van burn-out. Wie snel herstelt, doet eigenlijk alleen aan symptoombestrijding. Met als gevolg dat burn-out vaak heftiger terugkomt. Waarom is ‘even snel’ herstellen niet mogelijk? En wat komt er allemaal bij kijken? BoFit werkt meer dan 23 jaar met het herstel van burn-out en stressklachten. In dit blog delen we onze ervaring. 

Update: 27 november 2023

 

Ingesleten patronen veranderen

Dat het herstellen van een burn-out lang lijkt te duren heeft voornamelijk te maken met iemands valkuilen en het stellen van grenzen. Vaak ligt de lat veel te hoog en blijft iemand jarenlang over zijn grenzen gaan, zonder dat hij of zij er erg in heeft. Totdat het lichaam aangeeft dat het genoeg is. Zelfkennis en het veranderen van ingesleten patronen gaat niet van de een op de andere dag. Veel van die ingesleten patronen hebben te maken met hoe we zijn opgevoed en zitten daarom diep in ons systeem. Ook iemands karakter en omgeving zijn medebepalend in hoe iemand omgaat met druk en stress.

Persoonlijke grenzen

Erkennen dat de lat te hoog is gelegd en dat iemand zijn eigen grenzen niet (her)kent, is de eerste stap naar herstel. Het opnieuw leren luisteren naar het lichaam en waar die persoonlijke grens dan wél ligt, vergt eveneens tijd. Daarnaast moeten deze pasverworven inzichten ook in de praktijk getoetst worden. Want alleen door te durven doen leer je om te wennen aan het inzetten van deze nieuwe grenzen.

 

foto man kijkt over vijver

Werkrelaties en burn-outherstel

Een burn-out heeft dus niet per se te maken met het werk, maar veel meer met hoe iemand omgaat met druk, verwachtingen en prestatie. Wel komt burn-out op de werkvloer vaak tot uiting. Het werk en het contact met de werkomgeving zijn daarom eveneens belangrijk voor het herstel. Elke vorm van druk kan voor iemand met een burn-out te veel zijn of voldoende zijn om terug te vallen. Het is daarom belangrijk dat werkcontacten, zoals met de werkgever, soepel verlopen.

 

Gedegen stappenplan

Snel herstellen is dus bijna onmogelijk. Het duurt ongeveer 3 tot 6 maanden om van je burn-out af te komen en weer volledig aan het werk te gaan. Er is een gedegen stappenplan nodig om naar de kern van het probleem te gaan en vervolgens rustig weer op te bouwen. En dat heeft tijd nodig.

 

Updates opdrachtgever

BoFit heeft in de loop der jaren een uitstekende relatie opgebouwd met werkgevers, hr-medewerkers, verzekeringsmaatschappijen (ondernemers- en verzuimverzekeringen) en bedrijfsartsen. Door middel van updates blijft de belanghebbende op de hoogte van het herstel van de werknemer. Zo creëer je respect en waardering tussen alle betrokken partijen. Voor diegene met een burn-out geeft dat rust en ruimte om alle energie te stoppen in weer een gezond en vrij mens te worden. Om vervolgens zonder klachten weer volledig aan het werk te gaan. En te blijven.

Voorspoedig herstellen

Een goed herstel vergt dus kwaliteit en maatwerk. Ook ondersteuning van de persoonlijke omgeving en de werkgever helpen om te herstellen. Zijn alle partijen goed op elkaar afgestemd dan kan herstel van burn-outacht goed en soms ook sneller dan verwacht verlopen.

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

uitzichtloosheid, vrouw staart naar de zee

Stress: hoe ga je om met uitzichtloosheid?

Uit onderzoek van het tijdschrift Intermediair bleek onlangs dat 52% van de ondervraagden last had/heeft van stress tijdens de tweede lockdown. De grootste stressfactor is hierbij uitzichtloosheid. Het niet weten wat de toekomst brengt, brengt veel angst, twijfel,...

foto bo bogaard

De druk is niet voor iedereen gelijk

Gisteren zag ik voormalig profvoetballer Ruud Gullit op televisie bij het programma Pauw. In een flits zag ik de nog altijd vitale Mick Jagger op een groot festival voorbij komen. En ik zag het debat met Trump en Clinton. Ik lees de volgende dag een...

emotionele stress

4 belangrijke aanwijzers voor mentale stress (3)

Vind je het lastig om stress te herkennen? Dan ben je niet de enige. Veel mensen met (bijna) burn-out herkennen stresssignalen slecht. In deze serie van drie blogs geven we aan hoe stress zich uit. In dit derde deel lees je hoe stress zich mentaal uit. Zo herken je...

Top 5 burn-out blogs

Top 5 best gelezen blogs van 2018

Voordat we weer aan een nieuw jaar beginnen, blikken we eerst terug op 2018. Een jaar waarin we weer veel mensen via onze blogs mochten informeren over stress en burn-out. Hiermee willen we burn-out steeds meer uit de taboesfeer halen zodat het bespreekbaar wordt....