3 effectieve stappen om van je faalangst af te komen
Faalangst hulp. Angst, waaronder faalangst, en burn-out liggen dicht bij elkaar. Letterlijk, want dezelfde systemen in de hersenen zijn hierbij betrokken. En omdat je draagkracht bij burn-out lager is, kun je sneller angstig zijn. Het is daarom heel logisch dat faalangst bij burn-out sneller of juist heviger naar voren komt. Hoe kom je hiervan af? Je leest het in dit blog.
Angst heeft een nuttige functie
Angst is op zich niet verkeerd. Net als met iedere emotie heeft angst een heel normale en nuttige functie. Dankzij je angst kun je een situatie goed inschatten, veranderen of aanpassen. Wanneer je bijvoorbeeld een presentatie moet geven dan kunnen je zenuwen ervoor zorgen dat je scherp bent en goed kunt presteren. Maar als zenuwen doorslaan in faalangst, dan verliest het zijn nuttige functie. Je durft niet meer, klapt dicht, kunt je minder goed concentreren en je presteert slechter.
Herkenbaar?
Wanneer je situaties en activiteiten gaat vermijden omdat je bang bent dat het verkeerd afloopt of dat je fouten maakt, dan spreek je van faalangst. Heb je al last van een burn-out, spanning of stress? Dan is het in deze situaties moeilijker om je balans te bewaren. Hoe doorbreek je de vicieuze cirkel van faalangst? Dat antwoord gaan we je nu geven.
Je lichaam reageert op negatieve gedachten
Allereerst is het belangrijk om je bewust te zijn van de negatieve gedachten die een bepaalde situatie oproepen. Dit gebeurt vaak zo snel dat je niet door hebt dat je dit doet. Het gebeurt als het ware automatisch. Het is logisch dat negatieve gedachten onrust, spanning en angst geven. Je lichaam reageert hierop door verschillende reacties. Zoals:
- zweten;
- blozen;
- hartkloppingen;
- hoge ademhaling
- droge mond;
- lusteloosheid;
- tintelingen;
- wazig zien;
- warm of koud hebben;
- en een opgejaagd gevoel.
Door te vermijden wordt je angst groter
Vaak wil je deze lichamelijke reacties voorkomen, want ze voelen vervelend (ik wil dit gevoel niet, ik mag niet bang zijn of het gaat nooit meer goed komen). Bijna iedereen heeft hier last van, dus dat is vrij normaal. Maar hierdoor ga je ook situaties vermijden. Helaas wordt je faalangst dan alleen maar groter. Angst heeft namelijk de neiging om zich uit te breiden. Het is daarom belangrijk om wat met faalangstgevoelens te doen en ze op de juiste manier aan te pakken. Hoe? Dat lees je in de 3 effectieve stappen hieronder.
[Klik op de afbeelding om te vergroten]
Faalangst hulp: 3 effectieve stappen om van je faalangst af te komen
Stap I: De logica zien
Om je te helpen om automatische, negatieve reacties te verminderen, is het belangrijk dat je ze op de juiste manier interpreteert. Dit zorgt ervoor dat je faalangst de volgende keer minder grip op je heeft.
De eerste stap is om de logica van je reactie in te zien. Het is namelijk logisch dat je lichaam fysiek reageert op je angstgedachten. Daarnaast, deze lichamelijke reacties zijn absoluut niet schadelijk. Er kan je dus niets gebeuren. Het is ook heel logisch dat je bang wordt van alles wat je op zo’n moment voelt.
Geef jezelf toestemming om bang te zijn en aanvaard de reacties die je lichaam geeft.
Stap II: Wees kritisch over je gedachten
Wat er is gebeurd en wat er nog gaat gebeuren, daar heb je geen grip op. Benoem wat er in het hier en nu gebeurt, en wees objectief. Stel jezelf bijvoorbeeld vragen als:
- Ben ik echt in gevaar?
- Kan ik flauwvallen? (Het antwoord is: nee)
- Wat is het ergste wat kan gebeuren? En hoe erg is dat dan?
- Welke oplossing is er in de ‘ergste’ situatie?
Stap III: Doe fysieke oefeningen
Help je lichaam om te ontspannen en zo rustiger te worden. Laat je ademhaling vertragen, adem rustig via je buik en verlaag je spierspanning. Als je fysiek ontspant, nemen ook je angstgedachten af.
Lees ook: Zo helpt bewegen bij burn-out
Herhalen, oefenen en inprenten
Een belangrijke factor is daarnaast dat je jezelf de ruimte geeft om fouten te maken en dat je mild bent voor jezelf. Het is heel normaal dat je fouten maakt. Je leert hier juist meer van dan alles in één keer goed te doen. Hiermee maak je falen minder groot en vervelend, en dat zorgt ervoor dat je beter kunt ontspannen. Je kijkt hierdoor realistischer naar de situatie. Je hebt dan misschien niet altijd de controle over een situatie, maar je pakt wel de regie over je eigen gedachten, gevoelens en handelingen. Dit geeft vertrouwen en ontspanning waardoor een situatie die vroeger faalangst gaf een stuk minder eng wordt.
Dit gebeurt meestal niet in één keer. Herhalen, oefenen en inprenten zijn belangrijk. Zie het als het trainen van je conditie. Je conditie wordt beter als je het geleidelijk opbouwt, het vaak doet en je op tijd je rust pakt. Precies zo pak je je faalangst ook aan.
Heb jij last van faalangst, spanning en stress?
BoFit helpt je om beter met je negatieve gedachtes en fysieke reacties om te gaan. Neem contact met ons op en bespreek de mogelijkheden.
Bronnen:
Over vliegangst; en hoe je ervan afkomt | Lucas van Gerwen
Sochicken.nl | Jelle Hermus