De 4 beste adviezen als je met verlies te maken krijgt

door | sep 19, 2019 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

In deze driedelige blogserie lees je over de impact van verlies en rouw op een burn-out. Zo kan het niet goed verwerken van verlies aanleiding zijn tot een burn-out. Je kunt ook te maken krijgen met verlies tijdens je burn-out (lees deel een). En in het tweede deel van deze serie lees je meer over verlieservaringen ná je burn-out. In dit laatste blog geven we je waardevolle tips als je met verlies te maken krijgt.

Luister ook naar de aflevering van De Burn-out Podcast over verlies en burn-out.

 

De 4 beste adviezen als je met verlies te maken krijgt

Heb een burn-out en ook te maken met verlies van bijvoorbeeld een dierbare? Daar helpen we je graag bij. BoFit werkt al bijna twintig jaar met burn-out en stressgerelateerde klachten. Rouw en verlies komt hierbij vaak voor. Daarom willen we onze kennis met jou hierover delen. Hieronder geven we je onze meest waardevolle tips om met je verlies om te gaan en te voorkomen dat je in een burn-out of depressie raakt. En ook: als je door verlies een burn-out hebt gekregen, hoe je weer duurzaam hersteld.

Tip #1 Geef ruimte aan je gevoelens

Afleiding zoeken kan fijn zijn als verdriet en andere gevoelens je even te veel worden. Maar te veel afleiding zorgt ervoor dat je niet echt rouwt. Terwijl je dit juist nodig hebt om je verlies te verwerken. Emoties gaan namelijk niet weg door ze weg te stoppen maar komen op een ander moment opspelen. Hoe geef je ruimte aan je gevoelens? Door te accepteren dat ze er zijn. En dat het soms op vervelende momenten naar boven kan komen. Bijvoorbeeld als je in de rij staat bij de bakker. Of tijdens een etentje bij een vriendin. Als het lukt, geef hier dan zo veel mogelijk ruimte aan.

 

tips verlies en rouw

Tip #2 Praat met anderen

Je gevoelens delen door er over te praten helpt je bij je verwerkingsproces. Als het goed is accepteert jouw omgeving dat je in de rouw bent en geven ze jou hier alle ruimte voor. Is het minder zichtbaar of duidelijk voor je omgeving welk verlies je ervaart? Accepteer dat mensen reacties kunnen geven die je niet verder helpen. Geef dit aan, maar accepteer ook dat ze jouw pijn niet kunnen voelen. Heb je niemand in je omgeving met wie je je gevoelens kan delen? Zoek dan een rouw- of lotgenotengroep. Het kan heel helend zijn als je je verhaal deelt met mensen die weten wat je doormaakt en jouw gevoelens hieromtrent herkennen.

Tip #3 Zoek hulp bij depressieve gevoelens

Kun je niet bij je omgeving terecht kunt en neig je naar depressieve gevoelens – een van de stadia van rouw – waarmee je niet overweg kunt of die je functioneren steeds meer belemmeren? Dan is het slim om professionele hulp te zoeken. Het wil niet zeggen dat je dan sneller door je rouwfase heen bent. Maar je leert wel om te accepteren dat je gevoelens er mogen zijn waardoor je niet in een rouwstadium blijft hangen. Zo leer je bijvoorbeeld bewust aandacht te geven aan je gevoelens. Net zo goed dat je leert om bewust even geen aandacht aan je verdriet te geven omdat het te veel kan zijn.

Tip #4 Zoek hulp bij veel lichamelijke klachten

Ook als je veel lichamelijke klachten hebt, is het slim om aan de bel te trekken. Het is heel normaal om tijdens een rouwproces lichamelijke klachten te hebben. Maar als dit lang aanhoudt – bijvoorbeeld als je een lange tijd last hebt van hyperventilatie of als je niet meer slaapt – dan is er meer aan de hand. Hoe langer je wacht, hoe meer roofbouw je op je lichaam pleegt. Dit kan overslaan op een burn-out of depressie.

 

Heb jij onlangs te maken gehad met een verlies?

Heb je in het verleden iets of iemand verloren en heb je last van fysieke klachten? Of twijfel je of je al een burn-out hebt? Neem contact met ons op zodat we jou verder kunnen helpen.

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Hoe lang zit je thuis met een burn-out?

Hoe lang thuis met burn-out? Een eenduidig antwoord is hier niet op te geven, want iedere situatie en achtergrond is weer anders. In dit blog geven we je meer helderheid over jouw burn-out herstel.   Hoe lang thuis met een burn-out? Het officiële antwoord Het...

Hoe ontstaat angst en een angsstoornis?

Schrik jij snel? Zoals van een onverwacht hard geluid of een auto die vlak langs je rijdt? In dat geval is angst een normale reactie die ons voorbereidt op mogelijk gevaar. Maar als je voor onschuldige dingen bang bent of voortdurend een vaag gevoel van angst hebt,...

Thuiswerken en stress. Vrouw achter laptop met koffie

Thuiswerken en stress: zo houd je het in de hand

Thuiswerken en stress: uit onderzoek blijkt dat de psychische gezondheid van werknemers achteruitgaat door thuiswerken. En dat is natuurlijk geen goed nieuws. Hoe kun je ervoor zorgen dat je stress in de hand houdt?   Thuiswerken: met een kop koffie achter de...

foto bo bogaard

Jongvolwassenen met stress

Ik heb 3 geweldige, gezonde dochters en daarom ben ik ook een heel blije vader. Natuurlijk worstelen zij met hun eigen vraagstukken, het is tegenwoordig ook niet eenvoudig om alles te moeten verwezenlijken. De maatschappij die veel van je verwacht, veel...