7 wetenschappelijke bewijzen dat bewegen helpt bij stress en burn-out

door | jan 12, 2023 | BoFit Burn-out Blog

Bij BoFit herstel je van stress, spanning en burn-out, onder andere door bewegen. Wij hebben in meer dan 20 jaar gemerkt dat bewegen bijvoorbeeld helpt bij het vrijmaken van spanning in je lichaam. Maar hoe zit dat eigenlijk met bewijs? Is er wetenschappelijk bewijs dat bewegen gezond is? En dus helpt bij je herstel? Ja zeker! We zetten er 7 voor je op een rijtje.

Zo helpt bewegen bij stress en burn-out:

 

1. Door bewegen voel je je beter

Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat je door sport en beweging beter in je vel zit. Je eigenwaarde en zelfvertrouwen stijgt, en je voelt je positiever.

Een van de oorzaken is dat lichaamsbeweging volgens een opbouwend stappenplan een antidepressieve werking heeft. Daarom werkt bewegen ook goed bij depressie en depressieve klachten, klachten die ook bij een burn-out voorkomen.

Hoe dat precies zit? Je maakt door bewegen meer endorfine, een gelukshormoon, aan. Endorfine ondersteunt daarnaast ook nog eens de hippocampus, een gebied in je hersenen. Deze remt onder andere het stresshormoon cortisol af.

Dat laatste is belangrijk, want als je burn-out bent heb je juist vaak een teveel aan dit stresshormoon. Alleen al door bewegen ga je dus een stuk beter in je vel zitten.

2. Bewegen helpt je sneller en effectiever herstellen

Voedingswetenschapper en hoogleraar Ellen Kampman aan de Universiteit van Wageningen deed onderzoek naar gezond eten en bewegen, en de effecten op herstel van chronische ziekten. Hieruit blijkt dat een gezonde leefstijl niet alleen preventief helpt, maar ook als iemand al een tijdje ziek is.

“Ongeveer een derde van de chronische ziekten kan verholpen worden door gezond te eten en meer te bewegen”

Bij meer bewegen kun je ook al denken aan in de tuin werken, een blokje om met de hond, of huishoudelijke activiteiten. Kampman kwam erachter dat patiënten sneller herstellen als ze een gezonde leefstijl aanhouden. BoFit besteedt naast bewegen ook aandacht aan een gezonde leefstijl.

Uit een grote overzichtstudie van de University of South Australia blijkt dat fysieke activiteit 1,5 effectiever is bij depressie en angst dan therapie en medicijnen. Angst en depressieve klachten kom en veel voor bij mensen met een burn-out.

man is aan het hardlopen tegen burn-out en stressklachten

3. Bewegen levert het meest op voor je mentale gezondheid

Een ander onderzoek van wetenschapper en professor Adam Mourad Chekroud en zijn collega’s gaat over het verband tussen de geestelijk gezondheid en bewegen.

In dit onderzoek aan de Yale University werden 1,2 miljoen Amerikanen geanalyseerd op onder andere leeftijd, etniciteit, geslacht, inkomen, opleiding en gewicht. Dit om te kijken wat nou de meeste invloed heeft op je gezondheid.

Wat bleek? Bewegen geeft het meeste resultaat als je mentaal fit wilt zijn. Wanneer je beweegt heb je ruim 40% minder kans dat je je geestelijk niet goed of ongezond voelt. Heb je een depressie gehad? Dan heeft bewegen nog meer effect.

4. Sporters hebben minste kans op burn-out

Wetenschappers aan de Universiteit in Tel Aviv en Haifa deden negen jaar lang intensief onderzoek naar het verband tussen lichaamsbeweging en burn-out. Ze onderzochten meer dan 1600 mensen en deelden die in verschillende groepen in. Van niet-sporters tot mensen die meer dan 240 minuten per week aan sport doen. Hierbij keken ze vooral naar de fysieke en mentale gesteldheid.

Hun conclusie? Mensen die ten minste vier uur per week regelmatig sporten op een matig intensieve manier hebben het minst te kampen met burn-out. Daarnaast hebben de niet-sporters de meeste kans op burn-out.

5. Bewegen leidt naar minder ziekteverzuim

In een onderzoek van onderzoeksbureau Desicio blijkt dat werknemers die voldoende bewegen, bijvoorbeeld door geregeld de fiets nemen, gemiddeld 1,3 dagen per jaar minder ziek zijn. Voldoen aan de beweegnorm* helpt dus om gezonder te blijven en minder ziek te worden.

*Bekijk in onderstaande video wat de beweegnorm is.

 

6. Hardlopen helpt bij stress en burn-out

Loop jij drie keer in de week hard? Dan heb je minder last van stress. Dat ontdekte Juriena de Vries, organisatiepsycholoog bij de Radboud Universiteit. Ze onderzocht het effect van hardlooptherapie bij werknemers met burn-outklachten en studenten met stress.

Zo ontdekte ze dat werkenden en studenten die drie keer in de week een uur gingen hardlopen na zes weken minder last hadden van vermoeidheidverschijnselen.

En dat niet alleen. De deelnemers hadden een betere nachtrust, maakten minder fouten en hadden minder moeite met inspannende taken. Ze voelden zich beter in staat om te werken.

Andersom geldt dit overigens ook: werknemers die weinig aan lichaamsbeweging deden, hadden ook meer vermoeidheidsklachten.

Twijfel jij of je wel voldoende beweegt? Doe dan de beweegrichtlijnentest!

7. Door bewegen slaap je beter

Dat je een betere nachtrust hebt door geregeld te bewegen, komt ook uit Amerikaans onderzoek ook naar voren. Daaruit blijkt dat je langer en dieper slaapt als je voldoende beweegt, en je ook eerder in slaap valt.

Door te bewegen heb je meer energie en voel je je minder vaak vermoeid. Verschillende oorzaken zorgen voor deze effecten. Door te bewegen ontstaat lichte schade aan je spieren. Daarom geeft je brein het signaal dat er een herstelbehoefte is. Dat vindt plaats als je slaapt. En als gevolg hiervan slaap je dus beter.

 

 

 

Wil jij ook herstellen door middel van bewegen in de natuur?

Wil jij iets aan je klachten doen? En profiteren van alle voordelen van de bewegen? Wij helpen jou weer naar een gezonde balans. Vraag een gratis kennismaking aan bij jou in de buurt.

Ja, ik wil meer informatie!

Bronnen:

Scientas.nl | Jeanette Kras

Trimbos.nl

Issuu.com

Wur.nl

Medicine.yale.edu

Nos.nl

Allesoversport.nl

Gezondleven.be | Samenwerking met Health Program of the European Union

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Vrouw met mondkapje corona

Burn-out raken door de coronacrisis, kan dat?

Kun je burn-out raken van de coronacrisis? Ja, is het antwoord. Als je zo veel stress ervaart, kan dit uiteindelijk tot uitputting leiden. Staat jouw leven ook behoorlijk op zijn kop? En ben je hier flink gestrest door? Lees dan snel mee.   De coronacrisis...

voordelen burn-out, man na burn-out herstel

5 onbekende voordelen van een burn-out volgens ervaringsdeskundigen

Voordelen van een burn-out? Zijn die er? Het krijgen van een burn-out is namelijk zeker geen pretje. Sterker nog: het is vaak een dieptepunt in je leven. Je hebt geen energie, slechte concentratie, je kunt niet meer werken en kampt met allerlei vervelende klachten...

foto bo bogaard

Angst voor de dood?

Wat heb ik in mijn leven al veel mensen dood zien gaan. In de verslavingszorg waar ik werkte was het elke maand wel prijs. Ook in mijn privébestaan heb ik familie en vrienden verloren. Ieder heeft zo zijn eigen verhaal en geschiedenis. De andere kant: mijn ouders...

foto bo bogaard

De druk is niet voor iedereen gelijk

Gisteren zag ik voormalig profvoetballer Ruud Gullit op televisie bij het programma Pauw. In een flits zag ik de nog altijd vitale Mick Jagger op een groot festival voorbij komen. En ik zag het debat met Trump en Clinton. Ik lees de volgende dag een...