Meer arbeidsongeschiktheid door psychische klachten
Dit jaar zijn voor het eerst meer mensen arbeidsongeschikt door stress en andere psychische klachten dan door lichamelijke klachten. In januari 2015 waren meer dan 800.000 mensen arbeidsongeschikt, ongeveer de helft daarvan werd veroorzaakt door psychische aandoeningen of gedragsstoornissen. Vooral onder tieners en twintigers komt dit relatief veel voor. Dit schrijft Trouw op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
In haar jaarverslag over 2014 waarschuwt de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW) vooral voor stress. In 2014 werd 33% van het ziekteverzuim veroorzaakt door stress en daarmee is stress verreweg de grootste oorzaak van verzuim. Sinds 1998 groeide het aantal arbeidsongeschikten met psychische problemen geleidelijk van circa 30% naar bijna 50%.
PSA-risico neemt verder toe
Er zijn geen indicaties dat de psychosociale arbeidsbelasting (PSA) van werknemers minder wordt, integendeel zelfs. De sectoren met de grootste PSA-risico’s zijn de sectoren onderwijs, openbaar bestuur, zorg en welzijn, transport en logistiek en de horeca. Onder het begrip PSA vallen factoren zoals werkdruk, agressie en geweld, seksuele intimidatie, discriminatie en pesten. De gevolgen van PSA kunnen variëren van lichamelijke klachten en sociale effecten tot en met psychische aandoeningen. PSA kan leiden tot een burn-out, depressie, overspannen raken of een posttraumatische stressstoornis (PTSS).
Risicofactoren PSA
In een verkenning naar de PSA-problematiek vond de Inspectie SZW aanwijzingen dat er op dit moment verschillende factoren zijn die het risico op PSA verder verhogen.
Risicofactoren zijn:
- het ontbreken van ‘goed werkgeverschap’ (adequate stijl van leidinggeven, ondersteuning door P&O-afdeling, aandacht voor het welzijn en de veiligheid van de medewerkers);
- taakverzwaring door krimp en bezuinigingen en daardoor meer werkdruk;
- beperking van de ruimte om zelf het werk in te delen;
- flexibilisering van de arbeidsmarkt (tijdelijke, kleine contracten, meer baanonzekerheid).
Bronnen:
trouw.nl | 20.05.15
Inspectie SZW jaarverslag 2014 | mei 2015