Wat is het verschil tussen burn-out en burn-outklachten?
Burn-out en burn-outklachten. Heb je een burn-out als je last hebt van burn-outklachten? Dat hoeft niet. Wel is het een signaal om deze klachten serieus te nemen. In dit blog leggen we je het verschil uit.
Burn-outcijfers
Ongeveer 16% van de werknemers loopt rond met burn-outklachten. Dit zijn officiële cijfers uit Arbobalans 2018, gepubliceerd door onderzoeksbureau TNO. Dat zijn dus meer dan een miljoen Nederlanders. Inmiddels zullen deze cijfers ook flink zijn gestegen. Gezien de huidige crisissituatie hebben heel veel meer mensen last van stress gekregen. Maar wat betekenen deze cijfers eigenlijk? Zitten deze werknemers dan ook thuis met een burn-out? Nee, dat niet. Er is namelijk een verschil tussen burn-out en burn-outklachten. En dat gaan we je nu uitleggen.
Burn-outklachten: op weg naar een burn-out
Je hebt last van burn-outklachten als je klachten hebt die voorkomen bij burn-out. Dat klinkt logisch, toch? Denk aan: extreme (psychische) vermoeidheid, slecht slapen, hoge ademhaling, onrustgevoelens, concentratieproblemen, vergeetachtigheid en andere burn-outklachten. Maar, deze klachten kunnen op zich staan en helemaal niets met burn-out te maken hebben. Je kunt bijvoorbeeld een tekort hebben aan koolhydraten en daarom last hebben van concentratieproblemen. Of een hoge ademhaling hebben omdat je longproblemen hebt. Dan heeft het niets met burn-out te maken. Maar als je klachten voortkomen uit ongezonde stress (in de breedste zin) en het aannemelijk is dat als er niets veranderd je burn-out raakt, dan spreek je van burn-outklachten.
Burn-out: te lang doorlopen met burn-outklachten
Doe je niets tot weinig aan je burn-outklachten? Denk je dat het wel meevalt en probeer je ze gewoon te negeren? Of heb je wél hulp gezocht, maar was dit niet de juiste hulp? Dan kunnen je burn-outklachten uiteindelijk overgaan in overspannenheid en burn-out.
Bij een burn-out val je volledig uit. Het lukt je niet meer om je te concentreren, je bent extreem vermoeid, kan niet meer slapen of je slaapt juist enorm veel. Werken lukt niet meer, evenals de dingen doen waar je eerst plezier in had. Kortom, je bent totaal op en volledig uit het lood geslagen. En: hoe langer je met je burn-outklachten hebt doorgelopen, hoe langer het duurt voordat je herstelt.
Daarom is het zo belangrijk om zo snel mogelijk iets met je klachten te doen en het liefst een burn-out voor te zijn. En om de juiste professionele hulp in te schakelen zodat je goed herstelt en je burn-out(klachten) niet meer terugkomt (terugkomen).
Heb je nog meer vragen over burn-out? Dit zijn mogelijk interessante artikelen voor je:
- De 5 fases van een burn-out, zoals extreme stressklachten en ontkenning;
- Waarom je een burn-out ontkent, en 4 tips om je hiervan bewust te worden;
- Wat is een burn-out precies;
- Hoe pak jij jouw burn-out aan? Dit moet je weten om de begeleiding te kiezen die bij je past;
- Hoe lang zit je thuis met een burn-out?
Bron:
Npofocus.nl | Saskia Wayenberg