Heb jij huilbuien zonder reden? Dit is waarom

by | mei 12, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 comments

Heb jij zo maar huilbuilen zonder een reden? Houd jij het vaak niet droog, net als het je niet uitkomt? In een winkel, op je werk of op bezoek? En weet je niet eens waarom je huilt? We snappen dat dat heel vervelend is. Last hebben van emotionele huilbuien lijkt misschien nutteloos maar gebeurt niet zonder reden. In dit blog leggen we je uit waarom je huilt, wat je helpt om je beter te voelen en wat het te maken heeft met stress, burn-out en overspannenheid.

 

Waarom huil je met een reden?

Oogvocht en tranen heb je nodig om je ogen schoon te houden. Maar om andere redenen gebruik je die traanvocht ook, zoals bij emoties. Dan komt er een signaal vanuit je emotionele brein om de kraan eens even flink open te zetten. Vermoedelijk houdt het hormoon testosteron zo’n huilbui juist weer tegen.

Vrouwen blijken daarom meer te huilen dan mannen. Zij janken 2 tot 5 keer per maand een potje weg, terwijl mannen dat 0 tot 1 keer per twee maanden doen. De redenen om te huilen kunnen dus heel divers zijn. Bijvoorbeeld:

  • omdat je pijn hebt;
  • omdat je iets of iemand verliest of mist;
  • omdat je iemand anders ziet huilen;
  • omdat je een tekort hebt aan vitamine B12;
  • omdat je last hebt van hormonale disbalans;
  • omdat je last hebt van depressieve klachten;
  • omdat je (extreem) blij of ontroerd bent;
  • omdat je een vuiltje in je oog hebt;
  • omdat je je machteloos en hulpeloos voelt;
  • omdat je hard moet lachen;
  • omdat je gaapt;
  • omdat het flink waait buiten of de buitenlucht droog is;
  • omdat je last hebt van overgangsklachten.

 

Kijk ook naar onderstaande video (Engelstalig) over huilen:

 

Helpt een flinke huilbui je?

Een flinke huilbui kan opluchten. Maar niet altijd. Volgens Ad Vingerhoets, hoogleraar emotie en welbevinden aan de Universiteit van Tilburg, zit de opluchting veel meer in de reactie van je omgeving. “Met huilen wil je dat anderen een arm om je heen slaan. Door het begrip van anderen, voel jij je beter.” En dat zit ‘m dus niet per se in de tranen zelf. “Het gaat om iemand die troost kan bieden. Dat is vaak de partner – uit onderzoek blijkt dat mensen het liefst huilen bij hun partner of bij hun moeder.” En dat geldt ook voor mannen.

 

Huilen en emoties

Ook is het niet waar dat als je veel huilt je een beter contact hebt met je emoties. Vingerhoets deed er onderzoek naar: “We hebben 500 mensen die zeiden nooit te huilen vergeleken met ‘normale huilers’. Er zat geen verschil in hoe goed mensen zich voelden, maar mensen die normaal huilden, bleken wel meer empathie te hebben en voelden zich meer verbonden met anderen.”

 

Huilen zonder reden bij stress, overspannenheid en burn-out

Weer even terug naar huilen zonder reden. Want daar lees je dit artikel tenslotte voor. Herken je dat op je werk opeens een huilbui krijgt? Of thuis niet meer kan stoppen met huilen? En je weet niet eens waarom je huilt? Wees gerust, in de praktijk merken wij dat veel mensen hier vlak voor of tijdens een burn-out last van hebben. Dit lijkt misschien zonder reden te gebeuren, maar dat is niet zo.

Als je last hebt van stress, overspannenheid en burn-out dan heb je een verhoogd cortisolgehalte in je bloed. Cortisol is een stresshormoon dat ervoor zorgt dat je alert bent in bijvoorbeeld spannende of gevaarlijke situaties. Je komt dan in vlucht- of vechtmodus te staan.

Normaal gesproken daalt het cortisolniveau weer als die situatie verdwijnt. Maar als je continue last hebt van stress – chronische stress – dan blijft je cortisolniveau hoog. Met alle gevolgen van dien. Emotioneel worden is één van die gevolgen. Bij de een uit zich dat in woedeaanvallen, de ander heeft huilbuien.

Het voordeel van huilen is dat je met iedere traan cortisol afvoert waardoor het cortisolgehalte daalt en je spanning afvoert. Daarom kan het bij stress en burn-out wel eventjes opluchten om flink te huilen. Maar het is vaak niet genoeg. De waterlanders blijven namelijk maar komen.

 

Lees ook het ervaringsverhaal van Christijn die last had van stress en huilbuien.

Huilbuien_traan rolt bij vrouw uit oog

Huilen is niet voldoende om burn-out op te lossen

Hoogleraar Vingerhoets geeft aan dat huilen niet voldoende is als je zware problemen hebt, zoals een burn-out. “Mensen die zich depressief voelen, die echt ‘niet lekker in hun vel zitten’, die rapporteren doorgaans ook minder opluchting na een huilbui dan anderen. Dat geldt extra sterk wanneer de aanleiding tot het huilen is gelegen in iets dat onbeheersbaar is, zoals het overlijden van een naaste.”

Daarnaast biedt huilen geen oplossing voor het probleem. Er is namelijk een reden dat je burn-out of overspannen bent geraakt. En die oorzaak moet je aanpakken.

Lees het ervaringsverhaal van Janine die uit het niets huilde en er achterkwam dat ze burn-out was.

 

Heb jij emotionele huilbuien? Dit doe je eraan

Zoals je net las, geeft huilen een positief en opgelucht gevoel als je eraan toegeeft. En als je iemand naast je hebt die je begrijpt en eventueel een arm om je heen legt. Je emoties uiten, of dat nou woede is of huilen, helpt je bij het verwerken van ervaringen en hierdoor bij je burn-outherstel.

Bij sommige mensen stoppen de huilbuien als ze eenmaal accepteren dat ze gestrest, overspannen of burn-out zijn en hierbij hulp krijgen. De gevoelens van onmacht en hulpeloosheid verdwijnen en ze nemen het heft weer in eigen hand. Daarnaast is het belangrijk om de oorzaak van je probleem aan te pakken en te leren omgaan met stress zodat je je kansen en kwaliteiten weer optimaal benut.

 

 

Burn-outcoach met klant in bos

Je huilbuien stoppen met begeleiding van BoFit

BoFit helpt al 20 jaar mensen van stressklachten, overspannenheid en burn-out af, en is hiermee burn-outspecialist van Nederland. Onze deskundige coaches hebben allemaal de interne opleiding gevolgd en werken met de succesvolle BoFit-methode. Door hun ervaring en kennis weten ze met jouw huilbuien om te gaan en je te begeleiden naar meer zelfvertrouwen, energie en een ontspannen en gelukkig leven.

Wil jij weten of BoFit ook iets voor jou kan betekenen? Vraag de brochure met de tarieven aan en plan binnen een week een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

Ja, ik wil meer informatie!

 

 

 

 

Bronnen:

Trouw.nl | Edwin Kreulen

Rtlnieuws.nl | Linda Samplonius

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

symptomen stress vrouw, vrouw op werk bij raam

Symptomen van stress bij vrouwen anders dan bij mannen

Vrouwen zijn vaker gestrest dan mannen. Misschien denk je dat dit een niet-geëmancipeerde opmerking is, maar helaas. Vrouwen hebben echt meer symptomen van stress. Zo blijkt bijvoorbeeld dat 29% van de verzuimdagen bij vrouwen door stress komt. Bij mannen is dat...

foto bo bogaard

Ingehouden woede

Als jongetje was ik soms verlegen, maar vaak ook heel erg blij en uitbundig. Ik kon ook heel goed delegeren. Iemand plakte mijn band voor een wederdienst. Ik was makkelijk maar niet gemakzuchtig. Ik praat nu over de leeftijd 10-15 jaar. Het was...

Onrustig gevoel, man is opgejaagd

Onrustig gevoel en opgejaagd? Zo kom je er van af

Onrustig gevoel? Opgejaagd? Dat je hier last van hebt als je het druk hebt, is vrij normaal. Maar wat als je je opgejaagd voelt als je helemaal niks doet? Bijvoorbeeld als je gewoon op de bank zit en een boek leest? Misschien voel je je zelfs te onrustig om...

Burn-outherstel in de natuur

Hoe herken je emotionele stress? (2)

  Vind je het lastig om stress te herkennen? Dan bent je niet de enige. Veel mensen met (bijna) burn-out herkennen stresssignalen slecht. In deze serie van drie blogs geven we aan hoe stress zich uit. In dit tweede deel lees je wat stress met je emoties doet....