Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Burn-out: moet je blijven doorwerken?

door | feb 1, 2021 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Om maar meteen antwoord te geven op de vraag: nee, met een burn-out hoef je niet door te werken. Sterker nog, het werkt juist averechts. Om te herstellen is het aan te raden je werk en andere verplichtingen even los te laten. We leggen je in dit blog uit waarom.

 

Hoe kom je aan een burn-out?

Een burn-out komt voor de meeste mensen als een verrassing. Ja, je voelde wel dat je de laatste maanden wat gestrest was. Je hebt al tijden last van je rug en je slaapt ook niet voldoende. Maar aan de andere kant: dat heeft toch iedereen? Je hebt altijd zo geleefd en dat ging prima. Hoe kan het dat dit opeens niet meer werkt en je lichaam je in de steek laat? Een te hoog verwachtingspatroon is vaak één van de redenen van een burn-out. Je loopt al tijden op je tenen, wilt alles goed doen, anderen tevredenstellen, geen fouten maken en niet falen. Maar omdat je dit al jaren zo doet, heb je niet in de gaten dat je de lat veel te hoog legt. Mogelijk heeft je lichaam wel al signalen gegeven in de vorm van pijn, vermoeidheid of irritatie. Maar goede kans dat je hier overheen gestapt bent. Door niet naar die stresssignalen te luisteren, raak je uiteindelijk lichamelijk en geestelijk uitgeput. Je hebt roofbouw gepleegd op je lichaam en doorgaan betekent dat je klachten verergeren of dat je totaal instort. Doorwerken kan dus echt funest zijn. Ook als je burn-out helemaal niets met je werk te maken heeft.

Lees ook: Dit moet er op je werk geregeld worden als je burn-out bent

 

Man aan het werk met burn-out

Burn-out: loskomen van je werk

Even snel herstellen en daarna weer in dezelfde (werk)modus verder, werkt (helaas) averechts. Herstellen van een burn-out kost namelijk tijd. Juist om de redenen die je hierboven hebt gelezen. Je bent zo met je gedragspatronen vergroeid dat je eigenlijk niet meer goed ziet hoe schadelijk dit voor jou en je lichaam is. Loskomen van je verplichtingen en je werk is essentieel om weer beter te worden en uit je oude gedragspatronen te stappen. Dat lukt niet als je iedere dag geconfronteerd wordt met stress, druk en moeten. Voor veel mensen met een burn-out is het best een uitdaging om die controle los te laten en taken uit handen te geven. Niet alleen op het werk, maar ook thuis. Het kan een teleurstelling zijn om te merken dat je niet onmisbaar bent. Of je voelt je schuldig omdat je collega’s of je gezinsleden nu extra taken erbij krijgen.

Lees ook: 5 tips om je schuldgevoel bij burn-out grondig aan te pakken.

 

Burn-out: herstellen

In de eerste fase van je herstel wordt daarom meestal geadviseerd om te stoppen met werken. En vaak ook om je werkrelaties los te laten. Contact met collega’s of je werkgever kan namelijk weer stress en druk omhooghalen. Om goed te herstellen van je burn-out heb je rust nodig. Veel rust. Dit is soms lastig omdat er juist ook veel onrust omhoog kan komen. Nu je eindelijk stilstaat bij je situatie lijkt alles in je lichaam los te komen. Het kan dus ook best zijn dat ontspannen in eerste instantie helemaal niet lukt. Maar op een gegeven val je om van de slaap en kun je bijna niets anders doen. Fysiek en mentaal geef je je er dan eindelijk aan over. Je weet dat je mag herstellen en dat je alles mag loslaten om je te concentreren op jezelf en weer beter worden. 

Wil je weten wat er in je lichaam gebeurt tijdens een burn-out? Lees dan het blog: Wat is cortisol en wat heeft het te maken met stress en burn-out?

 

Burn-out: weer aan het werk

Natuurlijk ga je op een gegeven moment weer aan het werk. Samen met jouw coach of therapeut bepaal je aan het einde van je traject het moment om weer langzaam te re-integreren. Want re-integreren, dat kan alleen als jij volledig bent hersteld.

 

Download ebook over burn-out

Wil jij weten of je burn-out bent? Download dan gratis dit complete e-book en kom er achter:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

Ben je burn-out en heb je hulp nodig?

We hebben inmiddels duizenden mensen geholpen en dat doen we graag ook bij jou! Want ook jij verdient het om een tevreden en ontspannen leven te leiden.

Wil jij weten of BoFit ook iets voor jou kan betekenen? Vraag de brochure met de tarieven aan en plan binnen een week een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

Ja, ik wil meer informatie!

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Fijne jaarwisseling! (video)

Beste lezer,   We willen jou in het bijzonder bedanken voor je steun en vertrouwen in BoFit! Dankzij jou kijken we terug op een succesvol jaar waarin we weer veel mensen geholpen hebben om duurzaam te herstellen van een burn-out. Daarnaast zijn we blij met de...

foto bo bogaard

Volgers

Ik was 6 jaar toen mijn vader mij meenam naar het woonwagenkamp waar hij maatschappelijk werk deed. Ik weet nog goed hoe het voelde om onder die woonwagens te spelen met andere kinderen. Daarmee was het fundament gelegd voor mijn wens om altijd een...

Vrouw burn-out op haar werk

Burn-out op je werk: wie betaalt dat?

Ben jij onlangs burn-out geraakt of zit je er tegenaan? Misschien vraag je je af of je professionele hulp wel kunt betalen. En moet je het wel zelf betalen of is je werkgever hier ook verantwoordelijk voor? Gelukkig hoef je dit in de meeste gevallen niet uit eigen...

foto man kijkt over vijver

Waarom snel herstellen van een burn-out niet werkt

De grootste valkuil bij herstel van burn-out is snel willen herstellen. Want druk, haast, moeten en prestatie zijn nou juist een van de oorzaken van burn-out. Wie snel herstelt, doet eigenlijk alleen aan symptoombestrijding. Met als gevolg dat burn-out terugkomt....