Burn-out: moet je blijven doorwerken?

door | feb 1, 2021 | BoFit Burn-out Blog

Om maar meteen antwoord te geven op de vraag: nee, met een burn-out hoef je niet door te werken. Sterker nog, het werkt juist averechts. Om te herstellen is het aan te raden je werk en andere verplichtingen even los te laten. We leggen je in dit blog uit waarom.

 

Hoe kom je aan een burn-out?

Een burn-out komt voor de meeste mensen als een verrassing. Ja, je voelde wel dat je de laatste maanden wat gestrest was. Je hebt al tijden last van je rug en je slaapt ook niet voldoende. Maar aan de andere kant: dat heeft toch iedereen? Je hebt altijd zo geleefd en dat ging prima. Hoe kan het dat dit opeens niet meer werkt en je lichaam je in de steek laat? Een te hoog verwachtingspatroon is vaak één van de redenen van een burn-out. Je loopt al tijden op je tenen, wilt alles goed doen, anderen tevredenstellen, geen fouten maken en niet falen. Maar omdat je dit al jaren zo doet, heb je niet in de gaten dat je de lat veel te hoog legt. Mogelijk heeft je lichaam wel al signalen gegeven in de vorm van pijn, vermoeidheid of irritatie. Maar goede kans dat je hier overheen gestapt bent. Door niet naar die stresssignalen te luisteren, raak je uiteindelijk lichamelijk en geestelijk uitgeput. Je hebt roofbouw gepleegd op je lichaam en doorgaan betekent dat je klachten verergeren of dat je totaal instort. Doorwerken kan dus echt funest zijn. Ook als je burn-out helemaal niets met je werk te maken heeft.

Lees ook: Dit moet er op je werk geregeld worden als je burn-out bent

 

Man aan het werk met burn-out

Burn-out: loskomen van je werk

Even snel herstellen en daarna weer in dezelfde (werk)modus verder, werkt (helaas) averechts. Herstellen van een burn-out kost namelijk tijd. Juist om de redenen die je hierboven hebt gelezen. Je bent zo met je gedragspatronen vergroeid dat je eigenlijk niet meer goed ziet hoe schadelijk dit voor jou en je lichaam is. Loskomen van je verplichtingen en je werk is essentieel om weer beter te worden en uit je oude gedragspatronen te stappen. Dat lukt niet als je iedere dag geconfronteerd wordt met stress, druk en moeten. Voor veel mensen met een burn-out is het best een uitdaging om die controle los te laten en taken uit handen te geven. Niet alleen op het werk, maar ook thuis. Het kan een teleurstelling zijn om te merken dat je niet onmisbaar bent. Of je voelt je schuldig omdat je collega’s of je gezinsleden nu extra taken erbij krijgen.

Lees ook: 5 tips om je schuldgevoel bij burn-out grondig aan te pakken.

 

Burn-out: herstellen

In de eerste fase van je herstel wordt daarom meestal geadviseerd om te stoppen met werken. En vaak ook om je werkrelaties los te laten. Contact met collega’s of je werkgever kan namelijk weer stress en druk omhooghalen. Om goed te herstellen van je burn-out heb je rust nodig. Veel rust. Dit is soms lastig omdat er juist ook veel onrust omhoog kan komen. Nu je eindelijk stilstaat bij je situatie lijkt alles in je lichaam los te komen. Het kan dus ook best zijn dat ontspannen in eerste instantie helemaal niet lukt. Maar op een gegeven val je om van de slaap en kun je bijna niets anders doen. Fysiek en mentaal geef je je er dan eindelijk aan over. Je weet dat je mag herstellen en dat je alles mag loslaten om je te concentreren op jezelf en weer beter worden. 

Wil je weten wat er in je lichaam gebeurt tijdens een burn-out? Lees dan het blog: Wat is cortisol en wat heeft het te maken met stress en burn-out?

 

Burn-out: weer aan het werk

Natuurlijk ga je op een gegeven moment weer aan het werk. Samen met jouw coach of therapeut bepaal je aan het einde van je traject het moment om weer langzaam te re-integreren. Want re-integreren, dat kan alleen als jij volledig bent hersteld.

 

Download ebook over burn-out

Wil jij weten of je burn-out bent? Download dan gratis dit complete e-book en kom er achter:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

Ben je burn-out en heb je hulp nodig?

We hebben inmiddels duizenden mensen geholpen en dat doen we graag ook bij jou! Want ook jij verdient het om een tevreden en ontspannen leven te leiden.

Wil jij weten of BoFit ook iets voor jou kan betekenen? Vraag de brochure met de tarieven aan en plan binnen een week een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

Ja, ik wil meer informatie!

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Uitlaatklep

Ik ben oprichter en eigenaar van BoFit. Met hart en ziel leid ik de organisatie en help ik mensen om van hun burn-out en stressklachten af te komen en weer gezond het arbeidsproces in te gaan. Ik ben ook muzikant en componist. Ik maak mijn hele leven...

foto bo bogaard

Hoe vrij kun, wil en durf jij te zijn in 2017

Het jaar is bijna ten einde en ik maak de balans op. Er zijn een aantal gebeurtenissen geweest die mij diep hebben geraakt. De dood van Johan Cruijff, de documentaire Emma wil leven en de film Down to earth. Alles heeft met leven en dood te maken. Het mooie is dat...

foto bo bogaard

Kracht!

Afgelopen week werd ik gebeld om mogelijk mee te doen aan een nieuw te ontwikkelen televisieformat over het herstelproces van een burn-out. In eerste instantie was ik heel positief en ik kreeg dan ook een zeer enthousiaste dame van de researchafdeling...

foto bo bogaard

Overspannen? Dank u!

Na weken alles op internet gelezen te hebben over burn-out, overspannenheid, depressie en depressieve klachten ben ik eruit: ik ben dus inderdaad overspannen. Mijn huisarts heeft er slechts 10 minuten voor nodig om de diagnose te stellen. “Overspannen? Dank u,” zeg...