Burn-out herstel: kan een burn-out vanzelf overgaan?
Burn-out herstel, is dat een stap terug doen, je op je werk ziek melden en rust nemen? Is dat voldoende om een burn-out te laten overgaan? Kan een burn-out überhaupt vanzelf overgaan? In dit blog leggen we je er meer over uit.
Burn-outklachten
Heb je een burn-out? Dan kun je met veel soorten verschijnselen en symptomen te maken hebben, zoals hyperventilatie, slecht slapen, concentratieproblemen, hartkloppingen, woedeaanvallen en huilbuien. Een burn-out betekent dat je overbelast bent en last hebt van fysieke en emotionele uitputting. Je bent overmoeidheid, kunt niet meer of nauwelijks je normale dagelijkse werkzaamheden doen en vaak trek je je terug uit je sociale activiteiten. Want: alles is je te veel. Je hebt het gevoel op instorten of op een randje te staan. En je hebt maar weinig nodig om daar overheen te gaan.
Lees hier meer burn-outverschijnselen.
Wil jij weten of je burn-out bent? Download de complete burn-outgids:
Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf
Burn-out herstel: fases van een burn-out
Zoals je hebt gelezen gaat een burn-out met aardig wat klachten gepaard. Klachten die je in de loop der jaren hebt opgebouwd. Want je raakt namelijk niet zo maar burn-out. Dat gaat in fases. Meestal begint dit in je kindertijd met bepaalde overtuigingen die je van je ouders of omgeving hebt meegekregen maar die eigenlijk niet (meer) bij je passen. Ook stress, over je grenzen gaan, perfectionistisch zijn en vervelende ervaringen in je leven kunnen bijdragen tot dat moment dat het je allemaal te veel wordt. Vaak weet je niet eens meer hoe het zo ver is gekomen en heb je het zelf helemaal niet door. Daarom is het voor veel mensen ook zo moeilijk om te geloven dat ze in een burn-out zitten.
Wij hebben het burn-outproces ingedeeld in 5 fases. Nieuwsgierig? Hier lees je ze: De 5 fases van een burn-out, zoals extreme stressklachten en ontkenning
Burn-out herstel: kan een burn-out vanzelf overgaan?
Nu je meer weet over de achtergrond van een burn-out, heb je misschien ook in de gaten dat het best complex is. Er spelen meerdere factoren mee die ervoor zorgen dat je burn-out raakt. En dan komen we weer terug bij de vraag waar het allemaal mee begon: kan een burn-out vanzelf overgaan? Ons antwoord is: het zou kunnen dat je lichaam vanzelf herstelt van een burn-out. Maar dan moet je wel heel goed naar je lichaam kunnen luisteren en exact weten wat het nodig heeft. En daar zit nou precies het probleem.
Iemand met een burn-out heeft jarenlang niet naar zichzelf geluisterd, is over zijn grenzen gegaan, is maar blijven doorgaan en heeft zichzelf uitgeput. Mensen met een burn-out herkennen de signalen van hun lichaam vaak helemaal niet en weten meestal ook niet waar hun grenzen liggen. Je burn-out herstel is dus geen kwestie van even rust nemen en dan weer doorgaan. Het is weer leren voelen en ervaren wat je lichaam nodig heeft, waar je grenzen liggen en hoe je voortaan kunt voorkomen dat je uitgeput raakt. En dat vereist meer dan wat rust nemen.
Burn-out herstel: hoe herstel je het beste?
Als een burn-out meer inhoudt dan alleen maar rust nemen, wat is dan wel de oplossing? Het is inmiddels bekend dat zelf met je burn-out aan de slag gaan ervoor zorgt dat je herstel langer duurt. Om goed te herstellen en te zorgen dat je burn-out niet meer terugkomt, is het daarom slim om gekwalificeerde en professionele begeleiding te vinden. Kijk altijd of de manier van herstellen bij je past en of je een klik hebt met de begeleider. Als jij gemotiveerd bent en er een goed gevoel bij hebt, dan start je je burn-out herstel al goed.
Lees ook: Waarom duurt herstellen van een burn-out zo lang?
En: Burn-out zelf behandelen en oplossen. Is dat een goed idee?
Burn-out herstel: wordt dit vergoed?
Misschien zie je er tegenop om je burn-outbegeleiding zelf te betalen. Maar in de meeste gevallen hoeft dat helemaal niet. Een burn-outbehandeling kan namelijk op twee manieren vergoed worden. Via je particuliere zorgverzekering en via je werkgever. Neem contact op met je verzekering of leidinggevende om er achter te komen hoe dat precies zit. Krijg je een ziektewetuitkering bij het UWV? Vraag je contactpersoon dan naar de mogelijkheden.
Wil je meer weten over vergoedingen? Lees dan: Burn-out op je werk: wie betaalt dat?