9 burn-out herstel tips: zo herstel je krachtig van je burn-out

by | nov 25, 2019 | BoFit Burn-out Blog

Kun jij wel wat burn-out herstel tips gebruiken? Bijvoorbeeld omdat je burn-out bent? Of er bijna tegenaan zit? Als je  graag weten wat je kunt doen om er weer vanaf te komen, ga dan met deze 9 tips aan de slag.

 

9 burn-out herstel tips die je er weer bovenop helpen

 

Tip #1 Herkennen

Veel mensen weten niet dat ze tegen een burn-out aanlopen of dat ze er eentje hebben. Als je hier over twijfelt, lees dan de symptomen van een burn-out.

Tip #2 Accepteren

Als je erachter bent dat je een burn-out hebt, dan is de volgende stap om dit te accepteren. En dat is vaak nog eens niet zo makkelijk. Accepteren dat je ziek bent en de tijd mag nemen om te herstellen, wordt soms gezien als een zwakte. Maar dat is het absoluut niet. Het is juist sterk te staan voor jezelf. Daarnaast, als je niets doet, wordt de situatie alleen maar erger.

Tip #3 Je ziek melden

Heb je je op je werk al ziek gemeld? Nee? Doe dat dan zo snel mogelijk. Op die manier kunnen jij en je werkgever naar een gepaste oplossing zoeken voor je burn-out. In veel gevallen betaalt je werkgever jouw burn-outhersteltraject.

Lees ook: Dit moet er geregeld worden als je burn-out bent

Tip #4 Geen afspraken maken

Van bezige bij naar helemaal niets doen is best lastig. Alle onrust komt in één klap op je af. Toch heeft je lichaam rust nodig. Veel rust. Het beste is dus om helemaal geen afspraken te maken en tijdelijk te stoppen met werken. Vergeet hierbij niet dat ook de leuke dingen je energie kosten. Bekijk alles per dag. En bepaal op het moment zelf of je iets aankunt of niet.

Lees ook: Burn-out: hoe doe je het rustiger aan?

Tip #5 Jezelf centraal zetten

Wees je ervan bewust dat je te maken kunt krijgen met schuldgevoelens. Want je kunt opeens niets tot weinig meer en bent afhankelijk van de mensen om je heen. Toch is het heel belangrijk dat je jezelf op nummer één zet. Je lichaam heeft nu namelijk al je energie nodig om te herstellen van de burn-out. Doe je dat niet, dan worden je klachten alleen maar erger. Stel daarom grenzen en zeg vaker ‘nee’.

 

Naar buiten om te herstellen van je burn-out

 

Tip #6 Professionele hulp inschakelen

Jarenlang heb je jezelf een bepaald patroon aangemeten waardoor je nu in een vervelende situatie zit. Als je hier bewust van zou zijn, zou je met dit gedrag natuurlijk al lang gestopt zijn. Maar dat is het ‘m juist. De oorzaak van je burn-out zit in je onbewuste handelingen, gedachten en overtuigingen. Een professionele burn-outcoach helpt je hier op de juiste manier bij. Hij of zij weet alle ins en outs van een burn-out en kent ook de stappen om hier op een duurzame en gezonde manier weer uit te komen. Herstellen zonder professionele begeleiding duurt vaak alleen maar langer.

Vraag direct een gratis kennismaking aan!

Tip #7 Een vaste dagindeling aanhouden

Een vaste dagindeling geeft structuur tijdens je herstel. Dit geeft houvast in een onzekere periode. Daarnaast voorkomt het dat je te veel slaapt en in een negatieve spiraal terecht komt. Sta bijvoorbeeld om dezelfde tijd op, eet op dezelfde tijdstippen en ga op tijd naar bed. Dagelijks even naar buiten, voor zover dat lukt, om een frisse neus te halen doorbreekt het continu (binnen) zitten.

Tip #8 Doen wat je energie geeft

Is de ergste vermoeidheid voorbij en zit je wat verder in je herstelproces? Dan is het heel lonend om te kijken wat jou nou veel energie kost en waarvan je juist energie krijgt. En hoeveel tijd besteed je aan beiden? Mogelijk is de balans de laatste jaren te veel doorgeslagen naar dat wat je energie kost. Dus dat wil je nu anders doen. Ga steeds vaker dát doen wat je energie geeft en waar je blij van wordt.

Lees ook: Hoe verhoog je je energielevel bij burn-out?

Tip #9 Bewegen

Mensen met een burn-out zitten geregeld in hun hoofd. Daarom helpt alleen maar praten over je burn-out vaak niet. Je lichaam bewegen, oefeningen doen en sporten helpen om weer meer energie te krijgen en lekker in je vel te komen zitten. Maar wel gedoseerd en volgens een stappenplan. Vraag daarom hulp van je burn-outcoach of een andere professional op het gebied van burn-out. Zij kunnen jou op een gezonde manier begeleiden zonder dat je geblesseerd raakt of over je grenzen gaat.

Lees ook: Zo helpt bewegen bij je burn-outherstel

 

 

Wil je nog meer burn-out herstel tips ontvangen?

Meld je aan bij onze Burn-out Update nieuwsbrief en krijg iedere maandag burn-out herstel tips in je postvakje!

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Zo werkt bewegen voor je burn-out

Zo helpt bewegen bij je burn-outherstel

Bewegen is goed voor je. Dat weet iedereen. Maar is bewegen ook goed tijdens je burn-out? Het antwoord is volmondig: ja! Alleen is het niet de bedoeling dat je vier keer per week op de sportschool te vinden bent. Gedoseerd te werk gaan is het advies.  ...

foto bo bogaard

Aanpassen of niet?

Eergisteren ben ik naar de film over Steve Jobs geweest, de Apple man. Een groot kunstenaar met heel veel talent en een ongrijpbaar mens. Steve wist wat hij wilde en dat wat hij wilde heeft hij na veel mislukkingen bereikt. Daarna heb ik het met mijn...

Grenzen stellen, hoe doe je dat? (1)

Veel mensen hebben moeite met grenzen stellen. Sterker nog: het is vaak zelfs de oorzaak van een burn-out. Want door geen of te weinig grenzen te stellen pleeg je roofbouw op je lichaam en raakt je energie op. Leren grenzen stellen is niet iets wat je even snel...

Overspannen, stress. Vrouw die voorovergebogen in de trein zit

Ben ik overspannen of gestrest?

Je zit al een tijdje niet lekker in je vel. Je slaapt bijvoorbeeld slecht, hebt een kort lontje, je kunt je slecht concentreren en je bent erg emotioneel. Misschien ben je overspannen. Maar hoe weet je dat? In dit blog leggen we je uit wat overspannenheid is en hoe...