Overspannen? Moet je dan werken of juist niet?

door | mei 7, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Overspannen: werken of niet? Dat is een vraag waar meer mensen tegenaan lopen als ze overspannen zijn. Als burn-outspecialist hebben wij al duizenden mensen met overspannenheid geholpen. In dit artikel delen we met jou wat het slimste is om te doen als je overspannen bent.

Overspannenheid: werken of niet?

Als jij overspannen bent, vraag je je waarschijnlijk af: ga ik nog werken of niet? Misschien voel je je verantwoordelijk voor je taken en wil je je collega’s niet afvallen.

Om meteen antwoord op je vraag te geven: nee, het is beter niet te werken. Als je overspannen bent, heb je een aantal weken nodig om weer terug te komen op je oude niveau en te herstellen. Dat is vaak een kwestie van veel rusten en tijd voor jezelf nemen. Naar je werk gaan, ook al is dat ‘slechts’ parttime, is een inspanning en daarmee rust je niet uit. De kans dat je te veel doet is erg groot. In eerste instantie even niet werken, is dus echt noodzakelijk.

Na een aantal weken kun je weer rustig met werken beginnen. Wanneer precies? Dat is helemaal afhankelijk van jouw situatie. Wil je echt voorkomen dat je te snel aan het werk gaat en niet goed herstelt? Dan is het aan te raden een stress- of burn-outcoach in de arm te nemen. Zo kom je er niet alleen achter wanneer je weer aan het werk kunt, maar ook waarom je overspannen bent geraakt en hoe je dit voortaan voorkomt.

Hoe raak je overspannen?

Overspannen word je als je lange tijd last hebt gehad van stress of spanning. Bijvoorbeeld omdat het razend druk is op je werk en jij continu moet bijspringen. Of omdat een van je ouders ziek is, en je dit naast je andere werkzaamheden en verplichtingen erbij hebt.

Maar, op zich hoeft dat geen probleem te zijn. Een beetje stress kun je wel hebben. Het zorgt er juist voor dat je jouw (probleem)situatie prima aankunt. Het wordt pas problematisch als je meer moet verwerken dan je kunt verdragen gedurende een lange periode. Dan wordt stress ongezond en raakt je hormoonhuishouding ontregelt. Hierdoor ontstaan allerlei fysieke en psychische klachten. Houdt dit een paar maanden aan, dan kun je overspannen raken.

 

Overspannen man: werken of niet?

 

Meest voorkomende symptomen bij overspannenheid

Waar heb je nou precies last van als je overspannen bent? Natuurlijk zijn er veel verschillende symptomen, maar dit zijn de meest voorkomende:

 

Lees ook het ervaringsverhaal van Anouschka en hoe zij van haar overspannenheid afkwam.

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Hoe ontstaat angst en een angsstoornis?

Schrik jij snel? Zoals van een onverwacht hard geluid of een auto die vlak langs je rijdt? In dat geval is angst een normale reactie die ons voorbereidt op mogelijk gevaar. Maar als je voor onschuldige dingen bang bent of voortdurend een vaag gevoel van angst hebt,...

Schaamte bij burn-out

Schaamte bij burn-out. Hoe kom je er vanaf?

Je zit net of midden in je burn-out en je vindt het lastig om ermee naar buiten te komen of er over te praten. Het kan je zelfs tegenhouden om begeleiding te zoeken en vervolgstappen te zetten. Schaamte bij burn-out kan zorgen voor vertraging in je herstelproces....

jonge man met stress

Zo herken én voorkom je stress + 7 tips

Stress is een signaal van je lichaam dat, als je dit negeert, alleen maar erger wordt. Wil je ongezonde stress voorkomen dan is het essentieel om dit op tijd te herkennen. En nog belangrijker: er iets mee te doen. In dit blog leren we je de stresssignalen te...