Zo herken én voorkom je stress + 7 tips

by | jan 21, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 comments

Stress is een signaal van je lichaam dat, als je dit negeert, alleen maar erger wordt. Wil je ongezonde stress herkennen en voorkomen dan is het essentieel om dit op tijd te herkennen. En nog belangrijker: er iets mee te doen. In dit blog leren we je de stresssignalen te herkennen en geven we je tips om ongezonde stress tegen te gaan.

 

Herkennen van stress

De allereerste en meest moeilijke stap in het herkennen van stress is bewustwording. Want hoe herken je stress als je hier helemaal niet mee bezig bent? Misschien voel je wel die zeurende pijn in je schouders of slaap je slechter. Maar je staat er niet bij stil. Gewoon, omdat je meer te doen hebt die dag. En die kleine pijntjes, moet je dat echt zo serieus nemen? Ja dus.

 

Herkennen van stress: je lichaam vraagt je aandacht

Ook kleine pijntjes zijn signalen van je lichaam dat er iets niet goed gaat. Dat je bijvoorbeeld te veel doet of te weinig rust neemt. Je lichaam reageert hierop door middel van pijn. Eerst nog door kleine signalen af te geven. Bijvoorbeeld lichte nekklachten of een opgezette buik. Vaak hebben we de neiging om deze klachten te negeren. Bijvoorbeeld omdat je niet zeurderig of kleinzielig wil overkomen. Toch is je lichaam bezig om jouw aandacht te krijgen. Uiteindelijk kunnen klachten chronisch worden als je dit te lang laat oplopen. En dan is het vaak nog veel moeilijker om er weer vanaf te komen.

Lees ook: 13 positieve effecten door leefstijlverandering

Sta stil bij stress

Dus hoe word je je bewust dat je last hebt van stresssignalen? Allereerst is regelmatig bij jezelf stilstaan een must. Vraag geregeld aan jezelf hoe je je voelt. Ben je nog gelukkig? Doe je nog steeds dingen die je leuk vindt om te doen? Is het antwoord nee? Kijk dan of je iets in je leven kunt veranderen zodat je je meer ontspannen en gelukkiger voelt. Check ook je lichaam op stress, druk, zwaarte en pijntjes. Dat zijn de gebieden die je aandacht nodig hebben. We geven je hier een lijstje met stresssignalen die vaak bij mensen voorkomen. Zo kun je stress sneller herkennen.

Veel voorkomende stresssignalen:

In principe kan natuurlijk iedere klacht een gevolg zijn van stress. Daarom is het lijstje hierboven niet compleet. Maar het laat je wel nadenken over de klachten die je zelf ervaart. En hopelijk sta je er hierdoor ook vaker bij stil.

Als jij bovenstaande symptomen herkent en je twijfelt of je tegen een burn-out aanloopt, dan doe je er slim aan om onze burn-outgids te downloaden:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

Stress is niet per se slecht

Stel nou dat je een of meerdere bovenstaande klachten herkent. Of, nog beter, je wilt voorkomen dat je ze krijgt. Wat kun je doen, behalve dus vaker bij jezelf stilstaan, om stress te vermijden? Allereerst willen we je laten weten dat stress niet per se slecht is. Een beetje stress maakt je alert en gefocust. Zo kun je die deadline op je werk halen of snel de overkant van de straat bereiken voordat een auto je onderschept. Maar dit is kortdurende stress. Langdurige stress is op termijn schadelijk. En je kunt er burn-out van raken. Daarom is het slim om dit soort stress te voorkomen en spanningen af te bouwen. Niet af en toe, maar dagelijks. Hieronder lees je 7 tips die jou hierbij helpen.

 

Herkennen van stress, vrouw ligt relaxt in grass

7 tips om stress te herkennen en voorkomen:

1. Neem geregeld een pauze

Op je werk, maar ook thuis. Thuis moet namelijk ook van alles gebeuren en raas je vaak maar door. Pak een boek of schenk een kop thee in, en ontspan.

2. Gun je brein af en toe rust

Zo kan het echt opladen. Laat je telefoon daarom links liggen. Lees ook geen tijdschrift. Maar staar bijvoorbeeld uit het raam. Als je uitkijkt op wat groen is dat helemaal mooi. Daar worden je hersenen rustig van. Of doe even je ogen dicht. Een bad of douche nemen helpt ook om uit je hoofd te komen.

3. Ga wandelen

Het liefst in de natuur of in een park bij jou in de buurt. De natuur bied je zo veel voordelen. Je wordt er rustig en ontspannen van, alsof je een reset krijgt. Lees hier meer over de voordelen van de natuur.

4. Doe fysieke oefeningen

Nee, je hoeft helemaal niet naar de sportschool. Je kunt ook gewoon thuis of op je werk af en toe korte oefeningen doen. Zo maak je je spieren los en laat je spanningen gaan. Dat werkt vooral goed als je de hele tijd in dezelfde houding zit, zoals achter een computer.

5. Heb vertrouwen

De meeste problemen komen vanzelf wel weer goed. Sterker nog: als jij je er mee bemoeit gaat het vaak juist mis. Laat bepaalde situaties eerder los en accepteer dat je niet overal grip op hebt.

6. Richt je op wat wél goed gaat

Er gaat altijd wel iets mis. Maar door hier je aandacht op te focussen word je niet gelukkiger. Kijk dus wat goed ging vandaag, doe waar je wél goed in bent en waardeer het goede in anderen.

7. Stop met negatief denken

Piekeren en doemdenken kunnen je behoorlijk gestrest maken. En ze hebben weinig nut. De meeste gedachten zijn namelijk een herhaling. Je denkt dus constant in kringetjes. Je kunt tegen jezelf simpelweg ‘stop’ zeggen en dan denken aan iets anders. Of leid jezelf af (bel een vriend) en focus op iets anders (ga wandelen of sporten). Je gedachten veranderen kost wel tijd en aandacht. Je bent hier dus niet met een week vanaf. Maar eenmaal in de hand heb je er de rest van je leven profijt van.

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Overspannen? Dank u!

Na weken alles op internet gelezen te hebben over burn-out, overspannenheid, depressie en depressieve klachten ben ik eruit: ik ben dus inderdaad overspannen. Mijn huisarts heeft er slechts 10 minuten voor nodig om de diagnose te stellen. “Overspannen? Dank u,” zeg...

foto bo bogaard

Het einde nadert

Mijn vader en moeder zijn 88 jaar, wonen nog gelukkig samen en hebben de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Met een beetje hulp van de zonen en minimale thuiszorg zijn zij een voorbeeld van hoe het op hoge leeftijd ook nog kan. Ik bezoek mijn ouders...

vrouw met burn-out zit bij meer

Hoe lang duurt een burn-out?

Hoe lang duurt een burn-out? De gemiddelde tijd die voor het herstel van een burn-out staat is 249 dagen. Dat is dus ongeveer 8 maanden. Best een flinke tijd, toch? Zeker als je zo snel mogelijk weer met je ‘gewone’ leven wilt beginnen. Waarom duurt het eigenlijk...