5 emotionele stress symptomen. Herken jij ze?
Emotionele stress symptomen, daar kun je net zo goed last van hebben als van fysieke en mentale stress. Want ook op het gebied van je emoties verandert er een hoop als je last hebt van stress en spanning. Hoe emotionele stress eruit ziet leggen we je in dit blog uit.
Je emoties veranderen bij stress
Op het moment dat je meer stress hebt in je leven, veranderen ook je emoties. Gevoelens van blijdschap en vreugde verminderen of verdwijnen en er komen meer negatieve emoties voor in de plaats. Je kunt je door stress ook emotioneel instabieler voelen. Je reageert dan vrij extreem op gebeurtenissen waar je anders milder over zou zijn. Andere mensen klappen juist weer dicht bij stress.
Wat zijn de gevolgen van emotionele stress symptomen?
Gedurende lange tijd stress hebben en hierbij negatieve emoties ervaren is schadelijk voor je lichaam. Veel emoties putten je lichaam namelijk uit. Je kunt hierdoor allerlei fysieke klachten krijgen als hartkloppingen, duizeligheid, vermoeidheid, slecht slapen, een verminderde eetlust of pijn in de borst.
5 emotionele stress symptomen. Dit zijn ze:
1. Woedeaanvallen
Woede is vaak een teken dat je over je grenzen bent gegaan. Je raakt bijvoorbeeld steeds meer geïrriteerd omdat je je moet aanpassen aan je omgeving. Of omdat je dingen moet doen die niet bij je passen. Er komt een moment dat je je boosheid niet meer onder controle houden. Je krijgt last van meerdere woedeaanvallen als je niet iets aan de oorzaak doet. Je kunt dan om iets kleins al ontzettend kwaad worden.
2. Huilbuien
Komen de waterlanders bij jou ook snel op? Door stress kun je last krijgen van huilbuien. Soms in situaties waar je liever niet huilt. Zoals op je werk of in een winkel. Het kan dan lastig zijn om je tranen tegen te houden.
De oorzaak van deze huilbuien ligt vaak in een opeenstapeling van onverwerkt verdriet. Mogelijk heb je in je leven te maken gehad met teleurstellingen die je niet goed hebt verwerkt. Ze wegstoppen wil helaas niet zeggen dat deze emoties ook verdwijnen.
3. Cynisme
Cynisme heeft te maken met wantrouwen. Bijvoorbeeld omdat je op je werk geen vertrouwen meer hebt in je werkgever. Of er is te veel gebeurd en je gelooft niet meer in een oplossing. Ook kun je cynisch raken in relaties doordat je te vaak bent teleurgesteld. Het kenmerk van cynisme is een negatieve en kritische houding. Je probeert in elke situatie een probleem te zien en de negatieve kant te belichten. Het is een manier om jezelf te beschermen tegen teleurstellingen, wat helaas vaak niet lukt.
4. Angst
Angst is een natuurlijke reactie op gevaar in je omgeving. Maar als er geen bedreiging is en je bent toch angstig, dan is er meer aan de hand. Angst kan een reactie zijn op langdurige stress en/of een heftige gebeurtenis. Het zenuwstelsel raakt overactief en verstoort bepaalde lichaamsfuncties. Dit is van invloed op je denken. Het onderbewuste zoekt een reden voor dit verstoorde patroon en ‘verzint’ angstsituaties om die te legitimeren. Trouwens, een ongezonde leefstijl (bijvoorbeeld veel roken, onregelmatig slapen en alcohol) verergert je klachten vaak alleen maar.
Lees ook: Het Grote Angstdossier, alles over angst, paniek en burn-out.
5. Somberheid
Je hebt geen zin om uit je bed te komen. Je vindt het steeds lastiger om echt te genieten van het leven. Of je maakt je veel zorgen. Vaak gaat somberheid ook gepaard met verdriet. Somberheid heeft vele oorzaken. Zoals het verlies van een dierbare of vervelende ervaring. Langdurig kampen met sombere gevoelens kan soms overslaan in depressie.
Luister hier naar een podcastaflevering over burn-out en depressie.
Natuurlijk zijn er meerdere manieren waarop stress zich emotioneel uit. Twijfel je of stress de oorzaak is van je emotionele klachten? Vraag altijd advies bij je huisarts of een specialist.