Onrustig gevoel en opgejaagd? Zo kom je er van af

door | mei 11, 2020 | BoFit Burn-out Blog

Onrustig gevoel? Opgejaagd? Dat je hier last van hebt als je het druk hebt, is vrij normaal. Maar wat als je je opgejaagd voelt als je helemaal niks doet? Bijvoorbeeld als je gewoon op de bank zit en een boek leest? Misschien voel je je zelfs te onrustig om überhaupt te zitten. Of heb je last van hartkloppingen. Ook al probeer je het, gewoon lekker ontspannen lukt niet meer. In dit blog lees je hoe opgejaagdheid te maken heeft met stress en hoe het een voorbode van burn-out kan zijn. En we geven je essentiële tips mee die ervoor zorgen dat je opgejaagdheid niet meer terugkomt.

 

Oorzaken van een opgejaagd gevoel

In een maatschappij waar haast en presteren normaal is, loop je het gevaar om altijd maar ‘aan’ te staan. Zo vraagt je werk om optimaal te presteren, moet je je na je werk haasten om je kinderen van school te halen, voel je je verantwoordelijk voor een goede relatie met je partner en wil je je sociale contacten niet verwaarlozen. En dat is veel, ook al vinden we het normaal omdat iedereen dit doet. Zo kan een opgejaagd gevoel een manier van leven worden.

 

Man met haast kijkt op horloge

Stress en een onrustig gevoel

Daarnaast is de een beter bestand tegen stress dan de ander. Dit is onder andere afhankelijk van:

  • Je karakter;
  • Je genen;
  • Je opvoeding;
  • Je milieu.

Wil je hierover meer weten? Lees dan eens het driedelige blog over grenzen stellen waarin we je uitleggen hoe je kindertijd invloed heeft op hoe je omgaat met grenzen stellen (en dus ook stress).

 

Opgejaagdheid? Een teken van je lichaam

Wees gerust, een opgejaagd gevoel kan geen kwaad. Maar, het is wel een teken van je lichaam dat er meer aan de hand is. En dat je dit ook serieus moet nemen. Luister je niet naar je lichaam dan kun je andere klachten ontwikkelen, waaronder ook burn-out.

Maar gelukkig kun je iets doen aan een opgejaagd gevoel.

Wat? Dat leggen we je straks uit. Eerst vertellen we je iets over hoe onrust in je lichaam ontstaat zodat je ook snapt waar het vandaan komt.

 

Wat is dat onrustige gevoel precies?

Als je het een lange tijd druk hebt gehad dan gebeurt er van alles in je lijf. Zo neemt het stresshormoon cortisol toe. Cortisol zorgt ervoor dat je meer energie krijgt en in een verhoogde staat van alertheid komt. Zo komt jouw lichaam in de vlucht- of vechtstand. Dit is nodig om in gevaarlijke situaties jezelf en je lichaam zo goed mogelijk te beschermen. Maar als je voortdurend op deze manier leeft, en het dus te vaak druk hebt, dan ben je altijd aan het vechten of vluchten. Voor je lichaam is dat hetzelfde als continu door een leeuw achterna gezeten worden. Het raakt op een gegeven moment uitgeput. De stresshormonen razen maar door en staan dus ook niet in ruststand stil. Gevolg: je voelt je onrustig en opgejaagd, en kan niet meer ontspannen.

Wil je meer weten over cortisol en hoe dat werkt in je lichaam? Kijk dan naar deze uitgebreide video waarin je meer over de biologie te weten komt.

 

 

Symptomen opgejaagd gevoel

Naast dat je het gevoel kunt hebben dat je constant bezig moet zijn (ook als dat niet zo is) of dat er dingen af moeten, kun je nog andere symptomen ervaren, zoals:

Welke bovenstaande symptomen herken jij?

 

Je onrustig voelen in de overgang

Ben jij vrouw en ergens tussen de 40 en 60 jaar? Dan heeft jouw opgejaagde gevoel misschien een andere oorsprong. Je kunt dan namelijk last hebben van overgangsklachten. Uit het niets voel je je onrustig en opgejaagd. Sowieso ben je in deze periode gevoeliger voor stress en veranderingen.

Wil je meer weten over de overgang? Lees dan ons blog Heb ik een burn-out of zit ik in de overgang? Dit zijn de verschillen.

 

Opgejaagdheid en burn-out

Dat je dit blog leest wil mogelijk zeggen dat je (geruime tijd) last hebt van onrust en stress. Of je kent iemand die dat heeft. En wees eens eerlijk, hoe lang loop je hiermee al rond? Een opgejaagd gevoel is een van de symptomen van een burn-out. Je klachten blijven negeren of denken dat het vanzelf wel overgaat, kan op termijn naar een burn-out leiden. Hoe je weet of je te lang met je klachten rondloopt, is per persoon verschillend en afhankelijk van de ernst van de klachten. Maar: waarom zou wachten tot het te laat is? Doe er nú iets mee. Zorg dat je opgejaagde gevoel niet erger wordt of terugkomt maar zorg dat je sterk en gezond blijft. Daar heb je de rest van je leven profijt van.

Lees ook het ervaringsverhaal van Judith die te lang met een opgejaagd gevoel doorliep en burn-out raakte.

Opgejaagdheid. Vrouw ontspant op de bank met kop thee

Wat kun je doen tegen een onrustig gevoel? Effectieve tips voor meer rust

Wanneer je last hebt van een opgejaagd gevoel dan wil je dat dit meteen over gaat. Toch heeft het soms even tijd nodig om je systeem helemaal tot rust te laten komen. Geef dus niet te snel op als je niet direct resultaat boekt. Zorg dat onderstaande tips een manier van leven worden in plaats van een ‘quick fix’ om van je opgejaagde gevoelens af te komen.

 

#1. Verminder stress in je leven

Zoek uit wat jou stress oplevert. En probeer dit zo veel mogelijk uit je leven te verbannen. Ja, dat betekent soms dat je moeilijke keuzes moet maken en dat dit consequenties kan hebben. Bijvoorbeeld een vriendschap verbreken omdat deze persoon je te veel energie kost. Bedenk dan: alles wat je energie kost, kan jou klachten opleveren. Je kunt niet helemaal voorkomen dat je stressvrij leeft (een beetje stress is ook niet verkeerd), maar je kunt zelf echt een heleboel veranderen om vrij en gelukkig te leven.

Hier lees je nog meer tips om met stress om te gaan.

 

#2. Zeg vaker ‘nee’

Als je het belangrijker vindt wat anderen van je denken dan zeg jij vast heel vaak ‘ja’ tegen anderen. Je voelt je misschien gauw schuldig omdat je het egoïstisch vindt om voor jezelf te kiezen of omdat je je verplicht voelt om een ander te helpen. En toch, iedere keer als jij iets doet tegen je zin in, dan levert dat jouw lichaam stress op. Vaker voor jezelf kiezen, betekent dus een verbetering van je gezondheid. Wil je weten hoe je beter je grenzen leert stellen? Lees dan eens de volgende blogs:

6 effectieve manieren om ‘nee’ te zeggen

4 stappen om beter je grenzen te stellen

 

#3. Beweeg, maar niet te veel

Door te bewegen maak je een gelukshormoon aan waardoor je je lekker gaat voelen. En dat kun je bij onrust goed gebruiken. Ga dus vaker wandelen, hardlopen of fietsen. Maar doe dat niet te veel. Als je het overdrijf tdan heeft dat juist een tegengesteld effect. Meer lezen over bewegen en gezondheid? Lees dan dit blog:

Goed nieuws: een beetje bewegen doet al veel

 

#4. Neem vaker rust

Vaker pauzes nemen of helemaal niets doen, zorgt ervoor dat je brein weer tot rust komt. Vind je het lastig om helemaal niets te doen? Je kunt ook naar rustige muziek luisteren, in de natuur wandelen of ontspanningsoefeningen doen, zoals yoga.

Lees ook dit nieuwbericht: Niet ontspannen is de grootste valkuil bij stress

 

#5. Vermijd bepaald voedingsmiddelen

Minder koffie, zwarte thee en andere drankjes met cafeïne drinken helpt om niet continu gespannen te zijn. Ook alcohol en suiker kunnen een boosdoener zijn en je een opgejaagd gevoel geven. Wil jij weten wat je juist wél moet eten om minder gestrest te zijn? Lees dan eens dit:

Te veel eten of juist niet eten door stress: wat heeft het met burn-out te maken en welke voeding helpt bij stress?

 

 

 

 

Bronnen:

Drogespieren.nl

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Persoon ervaart concentratieproblemen bij druk maatschappij

Concentratieproblemen? Misschien ben je burn-out

Concentratieproblemen komen vaak bij burn-out voor. Maar voordat je de conclusie trekt dat je burn-out bent, is het goed te weten wat de oorzaken zijn, wat concentratieproblemen precies zijn en wat je eraan kunt doen. Lees je mee?   Ook zo'n moeite met...

Schrijf je in voor onze burn-out nieuwsbrief

Wanneer zoek je hulp bij burn-out?

In ons vorige blog schreven we wat de meest voorkomende redenen zijn waarom mensen met een burn-out zich niet aanmelden bij professionele begeleiding. Voor een groep mensen is die stap naar hulp groot is. Helaas betekent te lang wachten vaak een langdurig herstel....

foto bo bogaard

Angst- en paniekaanvallen denderen maar door

Duizenden mensen hebben de afgelopen 14 jaar een BoFit-traject gedaan en met succes afgerond. Ongezonde patronen werden doorbroken, mensen herstelden van hun lichamelijke en psychische klachten en voelden zich weer vrij en blij. Onder hen steeds meer mensen met...

Hoe lang zit je thuis met een burn-out?

Hoe lang thuis met burn-out? Een eenduidig antwoord is hier niet op te geven, want iedere situatie en achtergrond is weer anders. In dit blog geven we je meer helderheid over jouw burn-out herstel.   Hoe lang thuis met een burn-out? Het officiële antwoord Het...