Concentratieproblemen? Misschien ben je burn-out
Concentratieproblemen komen vaak bij burn-out voor. Maar voordat je de conclusie trekt dat je burn-out bent, is het goed te weten wat de oorzaken zijn, wat concentratieproblemen precies zijn en wat je eraan kunt doen. Lees je mee?
Ook zo’n moeite met concentreren?
Je zit achter je bureau te staren naar een leeg scherm. Je moet werken aan een project maar er komt niet veel uit je handen. Even maar een kop koffie halen. Dan word je afgeleid door een mailtje met een nieuwsbrief die je snel doorneemt. Verderop hoor je iemand hardop lachen. Wat zou er aan de hand zijn? Ondertussen denk je aan de boodschappen die je straks nog moet doen en hoe je dat gaat combineren met de kinderen. Verveeld pak je je telefoon en kijkt of er nog berichten zijn. Pfff, vind jij het ook zo moeilijk om je te concentreren?
Oorzaken concentratieproblemen
Iedereen vindt het wel eens moeilijk om zich te concentreren. Dat is heel normaal. De meest genoemde redenen hiervoor zijn:
- Vermoeidheid;
- Slecht slapen;
- Te druk;
- Te veel gewerkt;
- Te veel doen in te korte tijd;
- Stress– of crisissituaties;
- Tekort aan ijzer of andere vitaminen;
- Verveling/te weinig uitdaging.
Meestal verdwijnen deze klachten nadat een bepaalde situatie is opgelost. Je krijgt het bijvoorbeeld minder druk op je werk. Of je slaapt beter. Ook de (werk)druk in onze maatschappij is toegenomen. Er zijn veel meer keuzes, sociale druk en afleiding van bijvoorbeeld mobiele telefoons. Hierdoor ervaren meer mensen concentratieproblemen. Maar als je het lange tijd lastig vindt om je te concentreren dan is er mogelijk meer aan de hand. Waar dat mee te maken heeft, leggen we je verderop uit.
Lees ook: 8 eenvoudige tips om met informatiestress om te gaan.
Wat zijn concentratieproblemen?
Voordat we verder gaan naar diepere oorzaken van klachten rondom je concentratie, gaan we eerst kijken naar wat concentratieproblemen precies zijn. Op die manier kun je het beter herkennen. Als je moeite hebt met je concentreren dan:
- Vind je het lastig om je langdurig te focussen op de buitenwereld;
- Ben je snel afgeleid;
- Vind je het lastig om ingewikkelde gesprekken te volgen;
- Vind je het soms zelf lastig om een eenvoudig gesprek te volgen;
- Voel je je chaotisch in je hoofd;
- Vergeet je vaak iets;
- Ben je het overzicht kwijt;
- Heb je moeite met dingen onthouden, om te studeren of te leren.
Herken jij hier al iets van? Lees dan snel verder of er meer aan de hand is.
Langdurige concentratieproblemen
Bij langdurige concentratieproblemen is er vaak een andere oorzaak die ervoor zorgt dat je je concentratie niet zo snel opkrikt. Dat kan heel veel verschillende redenen hebben. We zetten ze hier voor je op een rijtje.
- Overgangsklachten;
- Depressie;
- Medicijngebruik;
- ADD en ADHD;
- Angst en paniek;
- Hersenletsel;
- Hyperventilatie;
- Ouder worden;
- Overgewicht/obesitas;
- Roken;
- Bloedarmoede;
- Diabetes;
- PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom);
- Dementie.
Het wil niet meteen zeggen dat er iets heftigs aan de hand is als je langer van concentratieproblemen last hebt, maar het is wel een teken om jezelf goed in de gaten te houden. Verbetert je concentratie niet? Ook niet als de oorzaak is weggehaald? Of wordt het erger? Neem dan contact op met je huisarts.
Burn-out en concentratie
Ook bij langdurige stress en een burn-out komen concentratieproblemen voor. Vaak ben je jarenlang overbelast geweest, soms zonder dat je dit in de gaten hebt gehad. Dat je dan opeens niet meer kunt functioneren, is voor veel mensen een klap in het gezicht. Dat hadden ze namelijk echt niet zien aankomen. En de gevolgen zijn enorm. Je kunt je werk niet meer goed uitvoeren, je lichaam wil niet meer en je hebt last van allerlei verschillende klachten als fysieke pijn, slecht slapen en overprikkeld. Je moet je ziekmelden op je werk en thuis moeten je gezinsleden de dingen die jij altijd deed van je overnemen. Je kunt je niet concentreren, zelfs een boek lezen of televisiekijken is al te veel.
Als jij dit herkent, dan heb je echt professionele hulp nodig.
Twijfel je of je een burn-out hebt? Download dan onze complete gids over burn-out:
‘Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf’
Eerste hulp bij concentratieproblemen
Raak jij nu in de paniek omdat je iets uit dit blog herkent? Dat is niet nodig. Zo lang je klachten niet te ernstig zijn, kun je nog een hoop zelf doen. Hieronder geven we je een paar tips die je kunt doen als je merkt dat je concentratie achteruitgaat.
Tip #1 Achterhaal de reden waarom je concentratie achteruit is gegaan
Komt dat bijvoorbeeld door medicijnen of heb je het gewoon druk? De eerste reden vereist een andere aanpak dan de tweede.
Tip #2 Vermijd stress
Stress is vaak factor één bij concentratieproblemen. Zorg daarom dat je waar je kunt stress zo veel mogelijk vermijdt of vermindert.
Tip #3 Zorg voor meer pauzes en ontspanning
Houd in je achterhoofd dat na iedere inspanning je een ontspanning moet doen. Op die manier komt je brein goed tot rust en ben je beter in staat je te concentreren.
Tip #4 Leef gezond
Gezond eten, niet (of zo weinig mogelijk) roken en goed slapen zorgt ervoor dat je hersenweefsel goed wordt doorbloed. Hierdoor werkt het gebied van je geheugen en concentratie ook beter.
Lees ook: 13 positieve effecten door leefstijlverandering
Tip #5 Beweeg
Wandelen, hardlopen en andere sporten helpen om stress te verminderen en hierdoor je concentratie te verbeteren.
Tip # 6 Ga naar buiten
De natuur heeft een ontspannende werking waardoor je weer volledig tot rust komt. En steeds meer onderzoeken wijzen uit dat de natuur ook een helend effect heeft. Reden te meer om je geregeld in het groen te begeven.
Tip #7 Adem goed
Een goede ademhaling zorgt voor voldoende zuurstof naar al je organen toe, dus ook naar je brein. Lees hier wat een verkeerde ademhaling kan doen.
In onderstaande video geeft Quest wat tips om je beter te concentreren.
Heb jij last van je concentratie en veel stress?
Als je nou merkt dat je te veel stress hebt waar je weinig aan kunt veranderen én als je het gevoel hebt dat je tegen een burn-out aan gaat lopen, neem dan contact met ons op. Wij hebben onder andere een preventief burn-out programma voor je. Hiermee voorkom je dat je burn-out raakt en bespaar je jezelf een hoop ellende in de toekomst.
Lees ook: Hoe lang zit je thuis met een burn-out?
Neem direct contact met ons op!